Общински съвет – Смолян прие да удължи срока на възстановяване временен безлихвен заем от Централния бюджет на Република България на община Смолян, съгласно чл. 103 ал. 4 от Закона за публичните финанси, предаде репортер на Радио "Фокус“ - Смолян. Предложението бе прието с 28 гласа "за“.

В докладната записка се посочва, че на основание разпоредбите на чл. 52, ал. 1 и чл. 103, ал. 1 и ал. 5 от Закона за публичните финанси и във връзка с писмо на Министерството на финансите е предоставен на община Смолян временен безлихвен заем в размер на 2 600 000 лв. В резултат на създалата се епидемична обстановка в страната и предприетите в отговор на пандемията мерки с цел смекчаване на социално-икономическите последици, като се очертава сравнително нисък процентът на изпълнение на собствени приходи за 2021 г. и невъзможността да се изпълнява общинската програма за развитие на община Смолян и съфинансиране на проекти от Европейския съюз, за което общината ще изпита големи финансови затруднения. С ограничения финансов ресурс, общината се старае да дофинансира и разходите в сферата на здравеопазването, образованието, социалните услуги и други дейности, държавна отговорност, без които не би могла да функционира нормално. Налице е необходимост от предприемане на своевременни действия за недопускане натоварването на бюджета за 2021 г. с допълнителни плащания и санкции по реда на чл. 105 и мл. 106 от Закона за публичните финанси, като би било постигнато с оправомощаване на кмета на община Смолян да отправи във възможно най-кратък срок мотивирано предложение до министъра на финансите за искане на удължаване на срока за възстановяване на временния безлихвен заем от централния бюджет на Република България на община Смолян, съгласно чл. 103, ал. 4 от ЗПФ, се посочва още в докладната записка.

Общинският съветник Виолета Бояджиева даде предложение в срок до края на март 2022 година, общинска администрация да представи варианти за издължаване на безлихвения заем, което бе прието от общинските съветници, като част от решението по докладната.

Нели ГЕРГЬОВСКА