Общински съвет – Смолян прие бюджета на Общината за 2022 г., предаде репортер на Радио "Фокус“ – Смолян. Решението без взето с 21 гласа "за“, 1 "против“ и 5 "въздържал се“. Рамката на бюджета е 64 690 162 лв., от които 34 193 919 лв. са делегирани от държавата дейности, а 30 496 243 лв. са местни дейности.

В докладната записка се посочва, че основните цели на бюджета за 2022 г. на община Смолян са осигуряване на устойчиво местно развитие, оптимално разпределение на ресурсите за поддържане и повишаване качеството на жизнената среда в населените места в общината, запазване на финансовата стабилност, успешно съчетаване на различните финансови източници – собствени, национални, европейски и други международни програми за финансиране на проекти, подобряващи местното развитие, постигане на устойчив ръст на данъчните и неданъчните приходи

По време на заседанието председателят на Бюджетната комисия СтояН Иванов заяви, че бюджетът е внесен, след като е минал през всички етапи на изграждането му, отговаря на всички изисквания на законите на страната и Конституцията и осигурява средства за всички сфера в общината. "Бюджетът е изключително реален. От 2007 г. винаги е имало завишени приходи от продажба на земя и сгради, т. г. тези продажби да реални и са около 2 млн. лв. и те са напълно допустими. Бюджетът е реален, обективен и напълно изпълним“, каза още Иванов.

По време на дискусията от общинските съветници бяха направени няколко предложения за допълнение в бюджета, като част от тях бяха приети от зам.-кмета инж. Мариана Цекова, упълномощена от кмета Николай Мелемов да го представлява на заседанието, а останалите бяха приети от съветниците.

По предложение на съветника Стефан Бадев детската млечна кухня за децата в община Смолян става безплатна. Необходимата за това сума от 23 000 лв. ще се приспадне от заложените приходи от такси, които са събирани за първите три месеца на т. г., тъй като след 1 април те няма да се плащат. Предложението бе прието единодушно от общинските съветници.

Общинският съветник Тодор Митов предложи да се направи рехабилитация на детската площадка до народно читалище "Балкански просветител“ в квартал Райково, със сумата от 10 000 лв. По думите му съоръженията там в момента са опасни за децата и е необходимо да се подменят с нови. Предложението на Митов бе прието от зам.-кмета инж. Цекова.

Тя прие и двете предложения на съветника Коста Начев. Едното от тях е за подпомагане възстановяването на старото училище до църквата "Св. Никола“ в квартал Устово с 10 000 лв., а другото е за възстановяване на Алеята на възрожденците в същия квартал със същата сума.

Общинските съветници приеха единодушно предложението на Милен Журналов, който поиска да се отделят 100 000 лв. за два проекта за пътищата Черешова река – Киселчово и пътят между двете махали в село Кутела. Той направи и още едно предложение, а именно да се отпуснат по 1500 лв. за честване на празниците Коледа, Великден, Курбан Байрам и Рамазан Байрам, което бе прието от зам.-кмета инж. Цекова.

Нели ГЕРГЬОВСКА