Общински съвет – Смолян прие "Програма за управление на отпадъците на община Смолян 2021 – 2028 г.“, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Смолян. Решението бе взето с 20 гласа "за“, без "против“ и 7 "въздържал се“.

Програмата за управление на отпадъците на община Смолян за периода 2021 – 2028 г. е изготвена на основание чл. 52, ал.1 от Закона за управление на отпадъците, неразделна част от програмата за опазване на околната среда, се посочва в докладната записка.

Основната цел на Програмата е да допринесе за устойчивото развитие на община Смолян, чрез реализиране и прилагане на интегрирана система за управление на отпадъците, която следва да доведе до намаляване на въздействията върху околната среда, причинени от генерираните отпадъци, увеличаване дела на разделно събраните отпадъци както и стимулиране на инвестициите за подобряване управлението на отпадъците. Програмата е изготвена въз основа на налични данни за отпадъците в общината, резултати от проведени проучвания за системите за управление на отпадъците, както и въз основа на анализа на възможностите за финансиране на дейности свързани с отпадъци.

В програмата са направени експертни предложения и прогнози за периода 2021 – 2028 г., за развитието на инфраструктурата и практиките за управление на отпадъците, в т.ч.: демографска прогноза; прогноза за образуваните отпадъци; прогноза за видовете отпадъци, които могат да бъдат предотвратени; прогноза за видовете отпадъци, които могат да бъдат подложени на подготовка за повторна употреба;

Програмата е разработена в съответствие със структурата, целите и предвижданията на Националния план за управление на отпадъците (НПУО) 2021 – 2028 г. и може да бъде актуализирана при промяна на фактическите или нормативните условия, при които е създадена. При разработване на програмата са взети в предвид Методическите указания за разработване на общински програми за управление на отпадъците (издадени на основание чл. 52, ал.10 от ЗУО и утвърдени със Заповед No РД-883 от 23.09.2021 г.), както и приложимите общински наредби на местно ниво. Общинската програма за управление на отпадъците на община Смолян, съдържа 6 (шест) подпрограми, с конкретни адресирани мерки към всяка една от тях, а именно: подпрограма за предотвратяване образуването на отпадъци включително, подпрограма за предотвратяване на образуването на хранителни отпадъци; подпрограма за достигане на целите за подготовка за повторна употреба и за рециклиране на битовите отпадъци; подпрограма за достигане на целите за рециклиране и оползотворяване на строителните отпадъци и отпадъци от разрушаване на сгради; подпрограма за постигане на целите за рециклиране и оползотворяване на МРО вкл. подпрограма за управление на опаковки и отпадъци от опаковки; програма за намаляване на количествата и на риска от депонираните битови отпадъци, подпрограма за осъществяване на разяснителни кампании и информиране на обществеността по въпросите за управление на отпадъците.

Програмата включва и необходимите мерки за изпълнение на задълженията на кмета на общината, съгласно Глава втора, Раздел III на ЗУО. Приложени са необходимите административни, технически и финансови мерки за осигуряване на практическото прилагане на програмата и упражняване на дейности по контрол и мониторинг на практическото ѝ изпълнение. Програмата е динамичен и отворен документ, който може да бъде допълван по предложение на кмета на общината, съобразно настъпилите промени в приоритетите на общината, в националното законодателство и други фактори със стратегическо значение.

Община Смолян проведе съгласувателна процедура през РИОСВ-Смолян, която включваше преценка на необходимостта от извършване на екологична оценка на планове и програми. Становището на РИОСВ-Смолян е обективирано в Решение NoСМ-12- ЕО/2021 г. с което е решено да не се извършва екологична оценка, се посочва още в докладната записка.