Общински съвет – Смолян даде съгласие за кандидатстване на Общината за финансиране от инструмент за подпомагане на градовете Еuropean City Facility (EUCF), предаде репортер на Радио "Фокус“ - Смолян. Решението бе взето единодушно с 28 гласа "за“.

Вносителят на докладната записка и кмет на Смолян Николай Мелемов поясни, че европейският инструмент за подпомагане на градовете е европейска инициатива за подкрепа на местните власти в цяла Европа за разработване на инвестиционни концепции за ускоряване на инвестициите в устойчива енергия, който се финансира от Програмата за научни изследвания и иновации на ЕС – Хоризонт 2020. Инструментът адресира нуждите на общините в изпълнението на ангажиментите им за значително намаляване на потреблението на енергията и емисиите на парникови газове и подпомага изпълнението на плановете за действие в областта на климата и енергията. Под формата на безвъзмездна помощ от 60 000 евро, инструментът финансира услуги и дейности в подкрепа на разработването на инвестиционни концепции, като проучвания за осъществимост, пазарни анализи, анализи на риска и допълнителни поддържащи задачи. Безвъзмездните средства не са предназначени за директно финансиране на инвестиции. Използват се за достъп до услуги и разработване на инвестиционна концепция, която може да се превърне във възможност за последващи инвестиции.

Този инструмент ще подпомогне изпълнението на целите, заложени в плана за действие за устойчива енергия на община Смолян до 2030 г.

Нели ГЕРГЬОВСКА