Общинската администрация в Кула се включва в почистването и отстраняване на щетите от преминалата през града буря. Служителите от всички звена на администрацията днес са част от екипите по почистването и възстановяване на инфраструктурата в граничния град, каза за "Фокус“, кметът на Общината д-р Владимир Владимиров.

Той уточни, че с изключение на един квартал, където има паднал трафопост, навсякъде има ток, възстановено е и подаването на вода. До вечерта, екипи на "Електроразпределителни мрежи "Запад“ ще отстранят авариралия трафопост и ще подадат ток и в целия град ще има електричество.

Д-р Владимиров допълни, че екипи на Община Кула и на Дирекция социално подпомагане до края на седмицата ще започнат обходи на пострадалите домакинства и опис на щетите нанесени от разразилата се буря и унищожителна градушка, в нощта на събота срещу неделя. Обходите ще се осъществяват след подадени заявления в общинската администрация от страна на пострадалите граждани. Решението е взето след проведено в неделя заседание на Кризисния щаб за изпълнение на Плана за защита при бедствия. Взето е решение,  поради големите материални щети нанесени от природното бедствие, кмета на Община Кула д-р Владимир Владимиров да изготви мотивирано предложение за искане на държавна помощ за възстановяване на нанесените щети на пострадалите домакинства. След извършване на подробен оглед, щетите ще бъдат описани в протокол.

В много Фейсбук групи се появиха призиви за помощ на самотно живеещи възрастни хора от Кула, пострадали  от бурята. Хората призовават за помощ от доброволци и техника, за отстраняване на падналите върху къщи дървета.