Във втория програмен период общините Видин и Белоградчик, като бенефициенти по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 (ОПРР), са реализирали 23 проекта на обща стойност 57 млн. лева. Инвестициите са в градското благоустройство, енергийната ефективност на публични и частни сгради, културно-исторически обекти, образователна и социална инфраструктура.

Община Видин е изпълнила 9 проекта на стойност малко над 45 млн. лв. Сред тях са проектите за реставрация на синагогата във Видин, подобряването на състоянието на образователната инфраструктура в град Видин, чрез ремонтни и реставрационни дейности и строителство на нови обекти в ПМГ "Екзарх Антим I" и СОУ "Цар Симеон Велики" - гр. Видин; за основна реконструкция на централна пешеходна зона на град Видин с безвъзмездно финансиране. 

Сред другите проекти на Община Видин по ОПРР са "Изграждане на социални жилища в град Видин", "Основна реконструкция на централна пешеходна зона - IV етап“ както и "Подобряване на енергийната ефективност в общински административни сгради" с обект на интервенция административната сграда на Община Видин. 

Общинате е инвестирала и блоизо 4 млн. лева безвъзмездни средства от ЕС и национално съфинансиране в енергийната ефективност на тринадесет сгради от жилищната инфраструктура в град Видин.

През втория програмен период Община Белоградчик е привлякла над 11 млн. лева, чрез реализацията на 14 проекта по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Сред тях, пет проекта са за подобряване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Белоградчик.

Община Белоградчик е осъществила мерки за енергийна ефективност и чрез изпълнението на проекти в общински административни сгради в Белоградчик, Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" – Белоградчик, Гранично полицейско управление - Белоградчик, в сгради от образователната инфраструктура, в Районно полицейско управление – Белоградчик и в Районен съд и прокуратура – Белоградчик. 

С изпълнението на проект "Предоставяне на нови социални услуги в Община Белоградчик“ са създадени на три нови социални услуги - Център за обществена подкрепа (ЦОП), Дневен център за подкрепа за деца с увреждания и техните семейства (ДЦПДУТС) и Център за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) в общинския център град Белоградчик. Реализиран е и проект "Изпълнение на мерки за повишаване енергийната ефективност на многофамилна жилищна сграда и на сграда ПОС за предоставяне на образователни и социални услуги в гр. Белоградчик". Това съобщиха от ОИЦ Видин. 

В новия програмен период 2021-2027 година, със средства от Програма "Развитие на регионите" (ПРР), общините Видин и Белоградчик ще могат да привлекат инвестиции в размер на общо 111 милиона лева.

По Приоритет 1 на ПРР Община Видин е подала 12 проектни идеи на стойност 75 173 018,54 лева, безвъзмездно финансиране. Проектите са в областта на подобряване на образователната и спортната инфраструктура, разкриване на нови социални услуги, енергийна ефективност, в областта на културата и туризма и подобряване на устойчивата градска мобилност в общината.

Екипът на Областен информационен център-Видин напомня, че в настоящия програмен период Община Видин е двигател за развитие на Северозападния район (заедно с Плевен) и е конкретен получател на средства по Приоритет 1 на ПРР (на конкурентен принцип). Община Белоградчик и другите 9 по-малки общини от областта могат да получат средства по ПРР единствено чрез участие с концепция по подхода Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ). Екипът на Центъра участва с експертиза и обсъжда активно идейните проекти на Община Видин по Приоритетна ос 1 и реализира информационен цикъл във всички видински общини за ИТИ, като във всяка от тях бяха обсъдени и идентифицирани допустими за изпълнение концепции.