Община Видин обявява първа покана за набиране на заявления за подмяна на отоплителни уреди на дърва и въглища с екологични по проект "За по-чист въздух в община Видин“.

Във връзка с изпълнение на проект BG16FFPR002-5.001-0016 "За по-чист въздух в община Видин“, от 16 септември (понеделник) гражданите, които желаят да подменят отоплителните си уреди на дърва и въглища с екологични алтернативни устройства, могат да подават своите заявления за интерес.

Крайният срок е до 15 октомври, като документи ще се приемат всеки работен ден от 8:30 до 16:30 ч. в Информационния център, намиращ се в сградата на Общинската администрация на адрес: гр. Видин, пл. "Бдинци“ №2.

Главната цел на настоящия проект е подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Видин чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битово отопление като един от основните източници на замърсяване на въздуха. Специфичната цел е да се подменят отоплителните уреди на твърди горива (дърва и въглища) използвани от населението с алтернативни форми на отопление.

Всеки кандидат трябва да заяви съгласие безвъзмездно да предаде стария си отоплителен уред, ако бъде одобрен за получаване на ново екологично устройство. Единственото изключение е в случаите, когато имотът се отоплява чрез отворена и зидана камина на дърва и въглища, като това се удостоверява чрез констативен протокол.

Заявлението за кандидатстване, декларациите, примерният проект на договор и други приложими документи могат да се изтеглят, заедно с настоящата Покана, от интернет страницата на Община Видин, на следния линк: https://vidin.bg/…/executed-projects/environment-program/p1

Към заявлението трябва да е приложено копие от нотариалния акт или друг документ, удостоверяващ собствеността върху имота. Задължително условие е кандидатът да е заплатил изискуемите към датата на подаване на Заявление за интерес местни данъци и такси, както и всеки съсобственик/съсобственици.

След входиране на Заявлението за интерес ще бъде извършена и подробна проверка на подадените документи и оценено тяхното съответствие с изискванията.

При установени пропуски гражданите ще получат възможност в рамките на определен срок да ги отстранят. На одобрените административно кандидати ще бъдат направени обходи на място в домакинствата. Ще бъде извършено класиране на всички кандидати, които отговарят на приложимите изисквания. То ще се извърши по следните показатели, съчетаващи екологични, социални и технически критерии: eнергийна ефективност на жилището; принос за намаляване на замърсяването с ФПЧ10 от битовото отопление; принос за намаляване на замърсяването с ФПЧ10 от битовото отопление в райони/квартали с повишено ниво на замърсяване; наличие на колективно решение за отопление; получаване на целева помощ за отопление съгласно Закона за социално подпомагане. Подробно може да се запознаете с тях в публикуваната покана. След извършване на класирането и обявяване на резултатите, се пристъпва и към сключване на договор с одобрените кандидати.

Екипът за "Техническа подкрепа“ продължава да консултира кандидатите и да подпомага правилното попълване на изискуемите документи. Офисът се намира на адрес гр. Видин, ул. “Баба Тонка" №3 с работно време от 09:00 ч. до 18:00 ч.

Бенефициент по проекта е Община Видин. Той се изпълнява по Програма "Околна среда“ 2021 – 2027, Процедура BG16FFPR002-5.001 “За по-чист въздух“. Стойността на проекта е 23 452 193,46 лв. (100% БФП), от които: 19 934 364,45 лв. от Европейския фонд за регионално развитие и 3 517 829,01 лв. национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България. Периода на изпълнение на проекта е 60 месеца.