Министерският съвет прие решение за безвъзмездно предоставяне за управление на недвижима културна ценност - изключителна държавна собственост, на община Созопол за срок от 10 години.

Предмет на решението е Археологически резерват Острови "Св. Иван" и "Св. Петър" - реална част, обща площ на реалната част от резервата 140 761 кв. м., обявен с Разпореждане на Министерския съвет № 36 от 21 ноември 2001 г. и включен под т. 23 от приложението към чл. 50, ал. 3 от Закона за културното наследство.

Недвижимата културна ценността се предоставя на община Созопол за срок 10 години за осъществяване на дейности, свързани с опазването и представянето й при съобразяване на законодателството и правилата в областта на държавните помощи.

Дейностите, свързани с опазване на недвижимата културна ценност, както и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности да се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Общински културен институт "Музеен център" - Созопол, като отношенията между Общински културен институт "Музеен център" - Созопол и община Созопол ще се уредят с договор.