Община Сливен получи доклад от управляващия орган към ОП "Околна среда“, който дава висока оценка за изпълнението на проекта по укрепване свлачището в селище Качулка. В документа е отразено, че няма отклонения от изградената противосвлачищна система и е предотвратен рискът от инциденти. Укрепителните дейности започнаха през лятото на 2019-а и приключиха в края на септември 2020 година.

"Аз съм удовлетворена като специалист и като ръководител на проекта, че оценката е много висока. Тоест това, което ние предоставихме за преглед на документацията, това, което се видя на място, сочи, че изпълнението на проекта е направено с изключително високо качество от изпълнителя. Мониторингът, който ние изпълняваме със средства на Общината за режимни наблюдения какво е поведението на противосвлачищната система, сочи, че нямаме отклонение от направените строително-монтажни работи“, заяви инж. Снежана Кънева от общинския отдел "Сигурност и управление при кризи“.

Тя допълни, че в доклада е отразено също, че се съхранява изключително надлежно и добре самата документация на проекта, каквото е законовото изискване.

"Това ни поставя в една изключително добра позиция на община с онази политика, която водим за качествена работа и за укрепване на свлачища. На практика този доклад, който получихме от управляващия орган, три години след изпълнението на проекта, дава удовлетворението на нашата Община и на нашата политика за превенция на свлачищата“, допълни инж. Кънева.

Укрепителните дейности на свлачището на Качулка се осъществиха с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд. Изпълнението беше по съвременни методи и в съответствие с инвестиционния проект. Той включваше проектиране, строително-монтажни работи и геоукрепителни мероприятия.

Кънева коментира също, че на територията на общината свлачищата са 23, на които всяка година по заповед на кмета, се прави оглед с екипи на Геозащита-Варна. По думите й към момента само две свлачища – в Сотиря и Новачево изискват по-специално отношение.

"Ние сме приключили инжинерно-геоложките проучвания на Новачево. Това е общински път, точно преди селото, където с извършените проучвания, имаме готовност да искаме финансиране на проект, който да даде решение как да се укрепи свлачището и евентуално да предотвратим риска от прекъсване на пътя“, каза експертът.

Относно свлачището в Сотиря, Снежана Кънева каза, че става дума за компрометирана подпорна стена. Приключили са инжинерно-геоложките проучвания и се очаква финансиране. Тя припомни, че Общината извърши укрепване на свлачище над училището преди 2 години. За тази дейност, също е получен доклад с висока оценка.

По думите й за останалите свлачища на територията на общината, се изискват различни спасителни мерки, които се изпълняват.

"Така че потенциално активни свлачища нямаме на територията на общината и в този смисъл това е политиката – да нямаме застрашени хора, имоти, инфраструктура“.