Община Кюстендил ще управлява археологическа недвижима културна ценност "Късноантична и средновековна крепост на хълма Хисарлъка“, предаде "Фокус“. Решението за това е взето от страна на Министерски съвет. Държавата предоставя безвъзмездно старинната крепост в лесопарк "Хисарлъка“ на Общината.

Дейностите, свързани с опазване на недвижимата културна ценност, както и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват от Регионалния исторически музей - Кюстендил, в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство. Отношенията между музея и община Кюстендил ще се уредят с договор.

Късноантичната и средновековна крепост се намира на най-високата равнинна част на хълма "Хисарлъка“. Крепостта е построена в края на IV – началото на V век. Има форма на неправилен многоъгълник и цялата й укрепена площ е повече от 21 дка., което я прави една от най – големите крепости от този вид.

Вътре, в укрепената площ до северната страна се намират останките от една раннохристиянска базилика, баня и водохранилище. Открити са и над 30 вкопани делви, както и част от мозайка, оброчни плочки, каменни надписи и други. Крепостта е била обитавана дълго време през средновековието и през турско робство до XV век, когато е била разрушена. В днешно време част от нея е възстановена и реставрирана.