Общината в Кюстендил продължава отговорната си политика спрямо родителите и техните деца. През лятната ваканция създаденият Център за работа с деца "Свети Стилиян“ организира занимания по интереси за осмисляне на свободното време за децата.  В интервю за "Фокус“ зам.-кметът с ресор "Социални услуги, програми и проекти“ Радмила Рангелова посочи, че в социалния център се провежда любознателна школа "Весело лято“. Тя ще продължи до 14-ти септември, като предлага дневни групови занимания с безплатен обяд, с организирани групи по възрасти  с не повече от 10 деца. Към момента са сформирани 4 групи.

"По този начин гарантираме сигурността на децата и спокойствието на техните родители. Тази школа се случва в рамките на социална услуга. По време на работата с децата се извършва и скрининг. Ако се идентифицира потребност от допълнителна грижа или работа с някое от децата, ще бъдат уведомявани родителите. Това не е една обикновена занималня. Ние предоставяме един комплексен подход при работата с децата“, сподели Радмила Рангелова.

Заниманията, които се предлагат са разпределени в тематични ателиета: Ателие "Многознайко“ предлага педагогическа подкрепа, мотивация за обогатяване и ограмотяване, свързани с обогатяване на активен и пасивен речник, чрез актьорско майсторство и влизане в различни роли. Развиване на умения за продуктивност и адаптивност. Ателие "Арт ателие“ предлага творчество, изобразително изкуство, моделиране, апликиране, ръкоделие и други форми на приложни занимания за развитие на памет и въображение и устойчивост на вниманието. Ателие "Жизнени умения“ предлага усвояване на основни жизнени умения и навици  и хуманитарни познания, под формата на беседи, прожекция на филми на голям екран и други. Развиване на умения за критично мислене, разрешаване на проблем, личностно развитие и управление на времето. Ателие "Здраве“ предлага беседи и знания за здравето, за тялото, здравословен начин на живот и хранене, превенция на зависимостите, първа  долекарска помощ, поддържане на лична и полова хигиена. Ателие "Игротека“ предлага игри на закрито, настолни игри, пъзели, упражнения, танци, караоке, тенис на маса, фитнес. Ателие "Физкултура и спорт“ предлага игри на открито - баскетбол, волейбол, футбол, Боча, народна топка, федербал и други.

Ателие "Професионално познание“ предлага опознаване на децата и младежите  на възможностите и уменията, които имат професиите на техните родители. Развиване на умения за критично мислене и личностно развитие. Ателие "Сръчко“ предлага занимания в градината, усвояване на основни умения и грижа за природата, отглеждане на цветя и Чичко Тревичко. Ателие "Кулинарко“ - усвояване на готварски умения. Ателие "Творческа мрежа“  предлага достъп до интернет и реализиране на основни умения в компютърния свят, реализиране на различни проекти в индивидуалните интереси на децата и младежите. Възможност за онлайн рисуване на програма Paint и онлайн пъзели.

Освен занимания в различните клубове по интереси се предвиждат и посещения на забележителности, културно-исторически обекти, кино, излети сред природата и други активности в град Кюстендил.  "Целта ни е мотивация на личността, общуване, усвояване на умения и навици и най-вече истинско забавление във ваканционните дни на лятото. Децата и младежите усвояват умения за адаптация в група, контакт "лице в лице“, за общуване, продуктивност и адаптивност, критично мислене, разрешаване на проблем, личностно развитие, управление на времето. Имат възможности за разкриване и развиване на творческите си заложби, разпознаване на таланта, осмислено запълване на свободното си време, усвояване на умения и компетенции“, допълни зам.-кметът на Кюстендил Радмила Рангелова.

Тя изтъкна, че грижите се предоставят от екип в състав: социален работник, специалист "социални дейности“, педагог, психолог, логопед, медицински специалист, помощник-възпитател, социален медиатор.

Венцеслав ИЛЧЕВ