Предстои приемането на бюджета на Община Кюстендил за 2023 година. Поради късното приемане на Закона за държавния бюджет, обнародван в Държавен вестник на 1 август, е насрочено обществено обсъждане на проекта за бюджет на Община Кюстендил, предаде репортер на "Фокус“. Обявената дата за това е 11 август, 12.00 часа в сградата на Общината.

Прогнозната рамка на бюджета е 90,8 милиона лева, което е с около 24,8 милиона лева повече от началния бюджет на предходната 2022 година, или ръст с 37,6%. Най-голям дял в това увеличение се дължи на ръста в субсидиите и трансферите от държавния бюджет – 11,3 милиона лева - 26,5%, ръст на преходния остатък с 8,4 милиона лева и на прогнозата за данъчните приходи с 3 милиона лева.

В рамките на общия проект за бюджет на общината е разработен и проект за разпределение на разходите по кметства и кметски наместничества, съгласно разпоредбите на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Общият размер на средствата по проекта за бюджет на кметствата и кметските наместничества е 3 049 025 лева.

В разходната част най-много средства се отделят за функция "Образование“ – 32 млн. лева. Следват благоустрояване, комунално стопанство, поддържане на чистотата и екология – 20 млн. лева. По 11 млн. лева се насочват към социалните услуги, културата, спорта и младежките дейности.  

В проекта за разходите и проекта на поименен списък с капиталовите разходи са заложени обекти по предложения от второстепенните разпоредители с бюджет, директорите на дирекции към общинска администрация, кметовете и кметските наместници и предложения на гражданите и бизнеса. Обектите, които през предходни години не са довършени са включени в проекта с източник на финансиране преходния остатък от предходни години от целева субсидия за капиталови разходи и приходите от продажба на общинска собственост по решение на Общинския съвет.

Венцеслав ИЛЧЕВ