Около 50,5 млн. лева ще бъде бюджетът на Община Дупница за тази година, обявиха на пресконференция кметът инж. Методи Чимев и зам.-кметът по икономическите дейности Олга Китанова, съобщиха от пресцентъра на Община Дупница. Сумата ще бъде с около 7 млн. лева повече в сравнение с миналата година, когато беше в рамките на 43,4 млн. лева. Очаква се проектобюджетът да бъде разглеждан на сесия през месец септември.

"Има завишаване в размер на 140 хил. лева за капиталови разходи. През месец март входирахме на ОбС сума в размер на над 3,9 млн. лева за капиталовите дейности, а сега ще има завишение в размер на 140 хил. лв. Хубавото е, че има повече пари, но лошото е, че няма време за реализация, тъй като на практика ще имаме едва 3 месеца оставащо време. Няма как за такъв период от време да обявиш процедура, да избереш изпълнител, пък не дай си боже и да се проектира, да реализираш каквото и да било е невъзможно. Затова намерението на мен и екипа ми е да бъде насочена тази допълнителна сума към актуализиране на списъка с капиталови разходи", обясни инж. Чимев. "

"Нашият бюджет винаги е бил балансиран. Тази година той ще бъде със съвсем кратък "живот" - едва 3 месеца. Но съобразяваме приходи с разходи. Не допускаме нарушение на финансовите показатели. Затова ще дам конкретни данни по задълженията. Общинският дълг към полугодието е в размер на 4,668 млн. лева. Всеки кредит има срок на погасяване. Най-дългият е до 2035 година - кредита за Младежки дом. Кредитът за ВиК е общо 1,5 млн. лева - 1 млн. вложени в инфраструктура и 500 хил. лева за обслужване. Те са със срок до 2028 година. Разчетите са така направени, че да можем спокойно да обслужваме, без да се затруднява работата ни. И тук е много важно да обърна внимание, че следващата година ще бъде последната ни вноска по облигационния заем в размер на 4,740 млн. лева от 2016 година, който бе поет с решение на ОбС. Този кредит тогава отиде за погасяване на просрочени задължения от един много, много стар период, а не свежи пари, които да вложим в инфраструктурни проекти. Именно следващата година е последната вноска по този заем в размер на 888 хил. лв. Така че след това ще се отпушат свежи финансови средства, които ще отидат в местни дейности, проекти, инфраструктура. Задълженията към доставчици са натрупани стари 2,005 млн.л в, като с текущите възникнали в последните месеци са общо 3,336 млн. лева, което е около 4% от допустимите по закон до 5% в сравнение с миналата година. Основните задължения са за сметосъбиране, сметоизвозване, предварително обработване, депониране, знаете защо. Другите задължения са по капиталовите дейности. Приходите за първото полугодие от местни дейности са над 6 млн. лв. и вървят по план, така че с разчетите, които сме направили ще приключим годината в този вид, което го казвам, за да покажа, че спазваме дисциплина и баланс", обясни Китанова.