Пловдив ще кандидатства за финансиране по проект за по-чист въздух по оперативна програма “Околна среда" 2021-2027, разбра "Фокус". Става въпрос за 10 755 000 лева, които ще се използват за въвеждане на зелени мерки в градската среда. Става въпрос за оформяне на зелени покриви, зелени спирки, озеленяване с дървета и храсти, затревяване върху терени общинска собственост - улици, булеварди, училищни дворове, детски градини, паркове, площадки, междублокови пространства. 

Предложението е на заместник-кмета по екология Иван Стоянов и ще се гледа на сесия на общинския съвет.

Според документите общината е бенефициент по безвъзмездната финансова помощ, като целта е да се допринесе за подобряване качеството на атмосферния въздух и намаляване на наднормените нива на финните прахови частици чрез ограничаване на вторичното разпрашаване.

В изграждането и надграждането на зелената инфраструктура са включени - озеленяване, дори и върху спирки, които са общинска собственост, но които не се използват за рекламна дейност. В част от функциите по проекта е изграждане и на поливни системи на терените за озеленяване, където е приложимо.

След сключване на договора между община Пловдив и управляващия орган в рамките на 60 месеца трябва да бъде реализиран проектът, като разходите трябва да бъдат направени до края на 2029 година.

Според изискванията община Пловдив трябва да гарантира устойчивост на проекта, като видът и предназначението на обектите не трябва да се променят. Не трябва да има и застрояване на терените в рамките на 5 години, както и провеждането на каквато и да е търговска или друг вид дейност, от която община Пловдив да генерира приходи.