Във Велико Търново има площадка за разделно събиране на отпадъците. Това напомнят от Общината във връзка със зачестилите сигнали за изхвърлени строителни материали около контейнерите в града, предаде кореспондент на "Фокус". Площадката се намира в кв. "Дълга лъга“ – непосредствено до въжения пешеходен мост срещу бившия радиозавод и работи от понеделник до събота /8:30-17:00ч/. Именно там гражданите трябва да предават отпадъците в т.ч. и след домашни ремонти – строителни и едрогабаритни, като това е напълно безплатно.

На площадката се приемат също стари мебели, битова (бяла и черна) техника. За разделно събраните пластмаса, хартия, стъкло и метал е въведена 30% отстъпка от компонента за сметосъбиране и сметоизвозване на такса смет при достигане на 150 кг. предадени количества годишно.

Струпването на строителни отпадъци, стари мебели и техника около контейнерите за битова смет е неправомерно и подлежи на санкция. Почисването им се явява допълнителен и непредвиден разход. Община Велико Търново апелира гражданите, които са станали свидетели на подобно недобросъвестно поведение, да подават сигнали към отдел "Екология, чистота и озеленяване“ – тел. 062/ 619 502.

В процес на разработване е проект за мащабна модернизация и разширяване на видеонаблюдението на територията на града и общината. Новите камери ще обхванат и всички 463 точки за изхвърляне на отпадъци, на които са разположени контейнерите тип "Норд“ и тип "Бобър“. По този начин се цели както контролирането на сметосъбирането, така и нерегламентираното изхвърляне на отпадъци или струпването им около контейнерите за битова смет.