Увеличават наемите на имоти, общинска собственост, разбра Plovdiv24.bg. В сайта на Община Пловдив е публикуван проект за промяна на Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за началния размер на наемните цени на имоти – общинска собственост. Вносител е кметът Костадин Димитров.

Според информацията, която е публикувана, като причини, които налагат изменението, са посочени:

- Съответствие на наемните цени за имоти – общинска собственост с пазарната стойност на наемните цени;

- Повишаване на приходите в общинския бюджет;

Община Пловдив е възложила на независим оценител да изготви доклад относно пазарната стойност на наемите. Взето е предвид и становището на общинските съветници по отношение необходимостта от изменение на Наредбата.

Според документацията по-високата цена на наем, ще доведе до по-добро стопанисване на общинските имоти, използването им по предназначение и увеличаване на приходите в общинския бюджет.

Ето и новите цени според предложението промени на Наредбата:

- за квадратен метър закрита площ до 10 000 кв.м - 0,30 лв. без ДДС

- за квадратен метър закрита площ над 10 000 кв.м. – 0,15 лв. без ДДС

- за квадратен метър открита площ до 10 000 кв.м - 0,10 лв. без ДДС.

- за квадратен метър открита площ над 10 000 кв.м - 0,05 лв. без ДДС.

Цените ще се определят по зони, като районирането се запазва.

Така в зона I за сгради на магазини за хранителни, промишлени стоки, аптеки, цветя, магазини, книжарници, автосалони и други ще плащат 13,50 лв/кв.м., а IV зона - 3,90 лв кв. м., За павилиони е малко по-ниска цената - съответно най-високата - I зона 13,10 лева за кв.м. и IV зона - 2,20 лева за кв. м.

За заведение за бързи закуски, кафене, сладкарници, ресторанти - 10,30 лева кв.м. за I зона и 3.20 лева за IV зона. За павилиони цената варира от 9,20 до 1,90 лева.

При услугите (битови, административни-правни, предагогически, здравни, шивашки, обущарски, фото, козметични, дърводелски и др.) за сгради най-високата цена за I зона е 6,80 лева, а най-ниската - 4,30 лева, за павилиони 6,20 лева най-висока и най-ниска - 2,50 лева на кв. м..

Помещенията за хазартни и електронни игри ще плащат за I зона - 13.50, а IV  - 3.90 лева на кв.м.

При хотелите и стаите за гости разпределението е следното: От 12,60 до 3,40 лева на кв.м., а стаите за гости за всички зони плашат по 5,50.

Масите за търговия за селскостопанска продукция на Четвъртък пазара на ден ще плащат по 2,5 лева кв.м., а за месец - 60 лева. За пазарите на Гребна база, Събота пазар, Понеделник пазар, Тракия 1, Тракия 2, пазар Север цената е 1,75 лева на ден и 42 лева на месец за квадрат.

При пазар “Смирненски", пазар “Олга Скобелева", гробищен парк “Рогош" - 0,75 лева на ден и 18 лева на месец.

Всички горепосочени цена са без ДДС, уточняват в Наредбата.

По-високи цени ще има и за търговия с вестници, списания, книги, пластика и картини - по зони в зависимост от квадратурата на обекта/павилиона, като разбира се, на Главната цените са най-високи.

Промяна има и при наемите на обществен паркинг лв./кв. м. за цялата предоставена площ, независимо от броя на паркоместата, като в Централна търговска част цената е 10,40 на кв. м.

Промяна има и при нивите и селскостоманската земя с различно предназначение, като най-висоакта наемна цена е за I зона за ниви - 32,70 и за IX - 1,60, подробности може да видите в нашата галерия, както и на сайта на общината.

В рамките на законоустановения срок от 30 дни, Община Пловдив чрез настоящото публикуване за обществена консултация, предоставя възможност на заинтересованите лица да направят своите предложения и становища по проекта на Наредбата на е-таil адрес: info@plovdiv.bg или в деловодството на Община Пловдив, пл."Стефан Стамболов" № 1.

След този срок предложението за промяна на Наредбата ще се разгледа и гласува на сесия на Общинския съвет. Планира се новата Наредба да влезе в сила от 1 октомври, а в двумесечен срок да бъдат преподписани новите договори с наемателите.