Ремонтът на Стамболовия мост във Велико Търново се е забавил, тъй като местната администрация трудно е намерила фирма, която да реализира дейностите. Това каза в предаването "Цветовете на България“ на "Фокус“ зам.-кметът проф. Георги Камарашев. Той уточни, че причината е трудоемката работа, която изисква експертиза. Допълни и, че дейностите вече са започнали и ще продължат около две седмици.

"Това, което се случва в момента е почистване, тоест снемане на боята от моста, която се премахва с пясъкоструйка - доста трудна и обемиста работа. Разбира се и финансово е доста скъпа. Та, след като боята бъде снета, ще бъдат премахнати и прословутите катинари, които са на моста. След като съоръжението бъде почистено от ръжда, ще бъде пребоядисано. Това е един козметичен ремонт на моста, който правим в момента“, обясни проф. Камарапев.

Той допълни, че е предвидено и укрепване на самото съоръжение в началото откъм картинната галерия, там където имаше компрометиран участък.

"Предстои и едно подробно обследване състоянието на моста, тъй като знаем, че той е на доста години. На базата на това обследване ще бъдат направени препоръки за цялостно укрепване, ако има необходимост от такова“, посочи още зам.-кметът.

Той бе категоричен и, че към днешна дата съоръжението не е опасно.

Дейностите, които текат в момента, ще струват на Общината около 30 хиляди лева. Парите са отделени от местния бюджет. Забавянето на ремонта се е наложило, тъй като трудно се е намерила фирма, която да го направи.

Луиза ТРАНЧЕВА