Засилва се партньорството между Община Кюстендил, Търговско-промишлената палата, Многопрофилната болница за активно лечение и Тракийския университет, съобщи на пресконференция кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, предаде репортер на "Фокус“. По думите на кмета това партньорство вече има своите добри резултати.

В пресконференцията взеха още участие председателят на Кюстендилска търговско-промишлена палата Ваньо Костадинов, ректорът на Тракийски университет проф. д-р Добри Ярков, председателят на Общински съвет – Кюстендил Димитър Велинов и изпълнителният директор на МБАЛ "Д-р Никола Василиев“ Димитър Стоилов.

"Проведохме работна среща, на която обсъдихме доста неща за в бъдеще. Предстоят ни посещения в някои сгради, а целта е да видим как може да се задълбочи сътрудничеството в сферата на образованието и обучението на място“, каза инж. Огнян Атанасов.

Тракийският университет прави дарение на кюстендилската болница. "Преди няколко години стартирахме едно сътрудничество с Община Кюстендил. За тези четири години се оказа, че това сътрудничество е доста успешно. Имаме над 200 студенти, обучавани на място. Тази форма на изнесени обучения я стартирахме пилотно в Кюстендил. Оказа се, че тя работи успешно. Да може младите хора да остават по родните си места, да могат тук да създават семейства, тук да завършват образованието си, тук да имат развитие. Тук работим заедно по проекти за научната дейност, залагаме бизнес модели“, каза проф. д-р Добри Ярков.

Той допълни, че в кюстендилската болница вече е пристигнало и самото дарение. Става въпрос за легла, консумативи и оборудване. "Преди няколко години стартирахме обучение на медицински сестри и акушерки. Това ще го продължим и в бъдеще. Този модел е полезен не само за Тракийския университет и Кюстендил, а и за цяла България“, допълни проф. д-р Добри Ярков.

От своя страна изпълнителният директор на болницата в града благодари за направеното дарение. "Надявам се, че ще имаме едно добро бъдещо сътрудничество, даването на млади кадри за развитието на болницата. Наистина имаме голяма необходимост от млади хора, които да работят. Всички знаем, че имаме доста медицински сестри в пенсионна възраст. Ще разчитаме на младостта за развитието на болницата“, каза Димитър Стоилов.

Дарените легла ще бъдат позиционирани в ново отделение за долекуване, което ще бъде разкрито към болницата в града.

Кметът на Кюстендил инж. Атанасов подчерта, че Общината разполага с около 5 % от капитала на областната болница, но лечебното заведение е от изключително значение за всеки един от общината, защото до нея има допир всеки един кюстендилец. "За нас е изключително важна, заедно с ръководството на болницата, да работим за нейното развитие“, коментира инж. Атанасов.

Кметът акцентира, че болницата трябва да бъде на добро ниво, да има добри кадри, да е добре оборудвана. "В тази посока се стремим да задълбочим нашето сътрудничество“, заяви инж. Атанасов. Той каза, че се анализира вариантът да се изнесе част от обучението на Тракийския университет в кюстендилската болница. Кметът напомни, че с Тракийския университет предстои партньорство по проекта за първата водородна долина.