Общински съвет към Община Земен прие единодушно подмладяването и разширяването на състава на доброволното формирование. Числеността му ще бъде увеличена от 5 на 15 души. Целта е да бъде сформирана, организирана и обучена елитна съставна част на единната спасителна система, съобщиха от община Земен. 

В тази връзка Община Земен стартира процедура по кандидатстване, подбор и членство към това формирование. Нужно е да бъдете енергични, отговорни, мотивирани и да вярвате, че може да спасявате животи с дейността си.

Доброволец може да е всяко дееспособно навършило 18 години физическо лице, което е клинично здраво, не страда от психично заболяване и не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитирано.

*Служители от Министерството на вътрешните работи (МВР) и военнослужещи от Министерството на отбраната (МО) не могат да членуват в доброволните формирования.

Основните функции на формированието и са спасителни операции, ограничаване и ликвидиране на пожари, операции по издирване и спасяване, извършване на неотложни аварийно-възстановителни работи. Също така оказване на първа помощ на пострадалите при пожари, бедствия и извънредни ситуации, дейности по превенция на бедствията и други операции свързани със защитата на населението.

Желаещите да кандидатстват за доброволци, могат да подадат заявление по образец в деловодството на Община Земен. Одобрените за доброволческото формирование ще преминат специална подготовка, практическо и тактическо обучение.

До 31.01 2024 г. ще бъдат приемани заявления, след което комисия ще разгледа кандидатурите на доброволците.