Община Ямбол разполага и може да осигури за ползване резервни общински жилища – самостоятелен етаж от къща с три стаи, един двустаен апартамент и една гарсониера, в които да бъдат настанени бежанци от Украйна при необходимост. Това съобщиха от Община Ямбол.

По проект "Създаване на Кризисен център“, финансиран от Европейски фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., се преустройва общинска сграда. Предстои въвеждане на обекта в експлоатация. Изготвено е запитване до Управляващия орган относно възможностите за временно ползване на сградата за настаняване на украински граждани. Община Ямбол би могла да предприеме действия по настаняване на 12 човека в шест двойни стаи, след като бъде получено положително становище от Управляващия орган, от Агенцията за качеството на социалните услуги и Агенцията за социално подпомагане.

Възможно е да бъде преустроена и общинска сграда, функционирала допреди две години като специализирана институция - Дом за медико-социални грижи за деца. За привеждането ѝ във вид, подходящ за обитаване, е необходим значителен финансов ресурс, който в община Ямбол не е наличен. В случай, че съществуват финансови механизми, които биха осигурили средствата, ще бъдат предприети спешни действия.

Ако е необходимо, на държавата може да бъде предоставен и бившият Дом за деца и младежи, лишени от родителски грижи "Юрий Гагарин“.

Община Ямбол няма възможност за настаняване на бежанци в туристически бази и хотели, защото никога не е разполагала с такива.