Община Враца е партньор по проект № DRP0200087 "ReInd-BBG - Индустриализация на кафявите площи - по-добра, отколкото принципа за зелените зони", изпълняван по Програма за транснационално сътрудничество ИНТЕРРЕГ VI-Б "Дунавски регион" 2021-2027 г.

Основната цел на проекта е да подобри институционалния капацитет на публичните власти и заинтересованите страни в Дунавския регион и да намали социално-икономическата и административна фрагментация в процесите на пространствена, икономическа и екологична трансформация, чрез териториални демонстрации на подлежащите на реиндустриализация кафяви зони.

Съживяването на съществуващи изоставени кафяви зони намалява изграждането на нови такива в зелени пространства и съответно избягва новото използване на земята, запечатването на почвата и по-нататъшната загуба на биоразнообразие в Дунавския басейн.

Дейностите, изпълнени до момента включват:

- Участие на екипа за управление на проекта в първата партньорска среща в гр. Любляна, Словения, която беше насочена към изграждане на капацитет, споделяне на добри практики и планиране на последващи дейности.

- Организиране и провеждане на Ден на отворените врати на кафявите зони с пилотна локация Студентският град на Враца. Събитието беше свързано с представяне на целевата за проекта от българска страна кафява зона и обсъждане на възможностите за бъдещото развитие и функционалности на пространството.

- Участие на екипа за управление на проекта в 13-ти годишен форум на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, който включваше интерактивни дискусии в осем работни сесии, фокусирани върху решения и добри практики в области като изменението на климата, водата и екологията и устойчивата икономика.

Проектът се изпълнява с участието на 16 партньори от 7 държави. От българска страна, освен Община Враца, партньор е още Търговско-промишлена палата – Враца.

Проектът е с продължителност от 30 месеца до м. юни 2026 г. и общ бюджет в размер на 2 398 800.00 евро.