Община Видин подпомага финансово лица с проблеми, предаде репортер на "Фокус“.

Вече стартира първият прием за тази година на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при инвитро процедури на двойки с репродуктивни проблеми.

В проектобюджета на Община Видин за тази година са предвидени 20 000 лева, с които ще могат да бъдат подпомогнати 10 двойки, като кандидатите трябва да отговарят на определени критерии, каза заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова.

Тя допълни, че желаещите да бъдат подпомогнати финансово трябва да представят медицински документи, доказващи стерилитет, както и финансови документи за  изплатените суми за инвитро процедури.

Медицинските изследвания трябва да са извършени само от лечебни заведения, които имат сключени договори с Центъра за асистирана репродукция. Двойки, получили финансово подпомагане от Центъра за асистирана репродукция не подлежат на финансово подпомагане от страна на Общината, каза още Борисова.

Община Видин подпомага финансово двойки с репродуктивни проблеми от 2020 година, като в периода 22-23 г. е подпомогнала 23 двойки с над 27 000 лв. За този период след инвитро процедури са родени шест бебета.

Документите за финансово подпомагане на двойките се подават лично или чрез пълномощник в Община Видин, в Център за административно обслужване, гише "Общо деловодство“, в срок до 17:00 часа на 29 февруари 2024 г.