В Деня на националния празник 3 март кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметът Десислава Тодорова поднесоха венец пред паметника на румънските воини в село Иново, паднали в боевете за Освобождението на Видин, съобщиха от Общината. Заедно с тях, на знаковото място се поклониха народният представител Филип Попов, областният управител на Област Видин Любен Иванов, председателят на Общинския съвет Генади Велков, председателят на Окръжния съвет на Долж, Румъния Козмин Василе, кметът на побратимения румънски град Калафат Дорел Митулецу, представители на неправителствени организации, на местното читалище и жители на Иново.

Възпоменателните чествания за 3 март продължиха във Видин. Централният площад "Бдинци“ бе огласен от химна на България, който изпълниха музикантите от Градския духов оркестър. Официалните лица положиха цветя пред паметника на площада, венец бе поднесен и от името на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова. Своята почит изрази и Видинският митрополит Даниил. Много жители и гости на Видин също бяха дошли, за да се поклонят пред паметта на героите, загинали в Руско-турската Освободителна война и да си честитят празника.

Община Видин избра празничния ден, за да изрази своето уважение и да отдаде заслуженото към професионализма и дългогодишната работа на трима музиканти от Градския духов оркестър, които приключват трудовата си дейност – Севделин Дионисиев Георгиев, Иван Михайлов Гешев и Васил Недялков Чернев. Кметът д-р Цветан Ценков им връчи почетни плакети, както и грамоти в знак на признателност за значимия им принос за развитието и популяризирането на българската музикална култура и утвърждаването на Градския духов оркестър като водещ културен институт във Видин и в региона.

Общината бе подготвила и кратка фолклорна програма - празничен поздрав за жителите и гостите на града. В нея със свои изпълнения се включиха деца от танцови състави при Народно читалище "Светъл ден-2009“ и от училището по изкуствата "Св. св. Кирил и Методий“. На финала младите танцьори изиграха популярното Дунавско хоро, на което се хванаха и много от присъстващите.

По традиция, честването на Националния празник продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на опълченците от Видинския край, срещу Драматичния театър.

По случай 3 март, Общината организира градски тур "Видин и Освобождението“. Над 20 души, най-вече ученици и младежи, се възползваха от възможността да научат интересни факти за събитията, случили се във Видин преди 144 години. Градският тур бе воден от историка от РИМ – Видин Калин Виденов и премина по маршрут, включващ голяма част от най-значимите културно-исторически обекти във Видин. Групата потегли от Стамбол капия, след което продължи към музей "Конака“; парк "Рова“; джамия и библиотека на Осман Пазвантоглу; Турската поща; църква "Свети Панталеймон“; музей "Кръстата казарма“; църква "Света Петка“; Синагога; Епиграфски център; средновековна крепост "Баба Вида“.