Община Видин не е обявила обществена поръчка за почистване на населените места и общинската пътна мрежа през зимата. Необявяването й може да доведе до серизни проблеми в бъдеще, ако зимата настъпи по рана, а поръчката се протичи във времето.Това обяви на пресконференция пред журналисти областният управител на Видин Иво Атанасов. Информацията е подадена на проведено преди дни редовно заседание на Щаба за изпълнение на областния план за защита при бедствия и за взаимодействие с националния и с общинските щабове,  председателствано от областния управител Иво Атанасов, предаде репортер на "Фокус". На срещата са присъствали представители на териториални звена на централната изпълнителна власт и общините, които са докладвали за готовността и предприети до сега дейности във връзка с подсигуряването на сезон 2023-2024 година.

В готовност за зимата са Помпените станции в областта, осигурено е и са подготвени за отопление тези станции, където е необходимо, заради правилното функциониране на автоматиката или хлорирането. Материалите за аварийно-ремонтна дейност са доставени на 80 процента, и до средата на следващия месец складовете ще са попълнени на 100 процента, е съобщил на заседението управителят на "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) – Видин Илко Илиев. В процес на уточняване е снегопочистването на пътищата до помпените станции и съоръжения в по-труднодостъпните райони в общините, допълват в съобщението си от Областната администрация. 

Директорът на Областно пътно управление – Видин Пламка Радославова е съобщила, че е сформиран оперативен щаб и технически е обезпечена фирмата за изпълнение на договорените задължения по снегопочистване на републиканските пътища на територията на област Видин за зимния сезон. В момента са налични към 2700 тона пясък, 670 тона сол, 300 тона смес (пясък и сол ), както и 15 тона калциев двухлорид, като предстои снабдяването и с останалите количества от фирмата изпълнител. 

Главен инспектор Владимир Герасимов, началник сектор "Пътна полиция“ към Областна дирекция на МВР – Видин е съобщил, че създадената временна организация на движение по околовръстния път на града при влошени метеорологични условия би създала проблеми с трафика. 

Изпълнителният директор на смесеното българо-румънско дружество "Дунав мост 2 Видин- Калафат“ – АД Васил Бенов  е съобщил, че са налице необходимите материали и техника за снегопочистване и опесъчаване на възловия обект. 

Началникът на видинския отдел на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“ Иван Иванов е информирал, че е предвиден засилен контрол в управлението на тежкотоварните МПС и са формирани три екипа, които работят по график с дежурства през празничните и почивни дни. 

Предвид повишения риск от пожари през отоплителния сезон директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Стилиян Пешев е съобщил, че Районните служби във Видинска област разполагат с личен състав и техника, но в Регионалната дирекция не е налице машина за извличане на закъсали автомобили. 

Веселка Асенова, началник на Регионално управление на образованието - Видин, е информирала, че в училищата, където е имало необходимост, вече е приключил ремонтът на парните инсталации и учебните заведения в областта са в готовност да посрещнат зимата.