Видинският кмет д-р Цветан Ценков днес връчи почетна грамота и плакет на Общината на видинчанката Йоана Георгиева, спечели два медала- златен и сребърен, от Световното първенство по кану-каяк за младежи и девойки до 23 години в Аурондзо, Италия. Плакет получи и нейния треньор Цветан Иванов, който е и треньор на националния отбор на България. 

Следващата голямата цел пред Йоана е да спечели квота за Олимпийските игри в Париж, каза за Фокус световната шампионка.

Двадесет годишната Йоана Георгиева е състезателка на видинския клуб "Бдин77“, който е един от водещите  клубове по кану-каяк в България.

Световната шампионка сподели за Фокус, че "да си на върха е уникално усещане,

което  изисква много труд, сълзи и пот.  Въпреки това всички лишения си струват, когато се изкачиш най-горе и чуеш химна на нашата прекрасна страна“. Следващото състезание, което предстои на талантливата спортистка е предстоящото Световно първенство за мъже и жени в Дуисбург, Германия.

На състезанието Йоана Георгиева и останалите български състезатели ще се борят за спечелване на квоти, така че през следващата година България да има представител на олимпиадата в Париж, каза треньорът Цветан Иванов. Той допълни, че още днес националите  заминават за Кърджали на подготвителен лагер и се надява през следващите два месеца да успеят да се подготвят на ниво и за да се представят подобаващо и спечелят квота  за Олимпиадата в Париж през 2024 г.

Треньорът не скри радостта си от невероятния успех на своята състезателка, на която не и достигна само един сантиметър за да спечели златото и на 500 метра, но това е спортът. Той е убеден, че Йоана оттук насетне още повече ще бъде мобилизирана и амбицирана да постигне следващите си мечти. Щастлив съм, че това постижение е за България и най-вече за нашия град Видин, каза още Иванов. 

Той благодари на  всички, които по време на тренировъчния процес са им помагали-Българската федерация кану-каяк, която ни подсигури абсолютно всичко за перфектна подготовка, на всички, които помогнаха на това момиче да реализира мечтите си. Благодари и на Община Видин, на нашия клуб "Бдин 77", на хората, които помагат финансово на Йоана.

Цветан Иванов  е категоричен, че във Видин има много талантливи деца. В момента във видинския клуб "Бдин 77“ има ново младо попълнение от спортисти. Само в 

националния отбор на България тренират 5-ма спортисти от Видин, а в клуба се работи с 22 деца от 3 до 9 клас. Треньорът е убеден, че в бъдеще   състезателите ще продължат славната традиция на гребането във Видин.