Община Видин иска да получи безвъзмездно, за управление в срок от десет години, няколко национални паметника на културата, които към момента се стопанисват от Министерството на културата, предаде репортер на "Фокус“.

Ани Арутюнян, зам.-областен управител обяви днес, по време на Консултативен съвет по туризъм, че е внесено искане на община Видин в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за предоставяне за безвъзмездно управление за срок от 10 години на няколко обекта национални паметници на културата - Музей "Кръстата казарма“, част от Крепостни стени на турско кале“, оформящи ров, "Крепостни стени на турско кале с Флорентин капия“, оформящи ров, "Пазар капия“ и част от крепостни стени от крепостта "Баба Вида“ до Телеграф капия“. Тя уточни, че това става възможно след проведена експертна среща през август м.г. на областната администрация с представители на Министерството на културата, на която са били обсъдени конкретни мерки и действия, които институциите да предприемат, за предоставяне за десетгодишно управление на посочените паметници на културата.

Арутюнян, допълни още, че крепостта "Кастра Мартис“ е прехвърлена за управление на община Кула. Това е станало след предприети действия от страна на Областна администрация Видин по изясняване статута на паметниците на културата и е извършена съгласувателна процедура от всички министерства, преди внасяне на Министерски съвет за Решението за прехвърляне управлението на крепостта.

По време на първия работен формат за 2024 г. зам.-областният управител подчерта добрите позиции на Видинска област, която в последните години се утвърждава като атрактивна туристическа дестинация, намерила своето място не само на картата на България, но и на Европейската туристическа карта.

На заседанието на Областния консултативен съвет по туризъм бе обсъдено участието на област Видин в Юбилейната Международна туристическа борса – "Ваканция и СПА Експо“, която ще се проведе в София от 13.03.2024 г. – 15.03.2024 г. Разгледани бяха и организационни въпроси, свързани с изпълнявани бъдещи проектни и инвестиционни намерения в сферата на туризма в общините Видин, Белоградчик, Димово и Кула.  Като част от дневния ред, участниците в Областния консултативен съвет по туризъм дискутираха и въпроса с разкриването на паралелки в сферата на туризма във видинските професионални гимназии - ПГТ "Михалаки Георгиев“ и ПГ "Проф. д-р Асен Златаров“, които да залегнат в държавния план – прием.