Областният управител проведе работна среща с представители на УНИЦЕФ за България и Института по социални дейности и практики

Г-жа Ани Арутюнян прие днес в кабинета си г-жа Кристина де Бройн – представител на УНИЦЕФ за България, правния експерт по превенция на насилието сред деца г-н Любомир Крилчев, г-жа Звездица Пенева – Ковачева - изпълнителен директор и директор "Център за професионално обучение“ в Института по социални дейности и практики и проф. Нели Петрова – Димитрова – председател на УС на ИСДП.

Основна тема на разговора бе приетата Национална карта на социалните услуги и в частност Националната карта на социалните и интегрираните здравно-социални услуги, които се финансират изцяло или частично от държавния бюджет. Коментирани бяха още възможности за мобилно предоставяне на част от социалните услуги в област Видин с оглед демографската ситуация в страната, а така също работещи механизми за включване на повече потребители в тях, както и подобряване ефективността на работа в социалната сфера.

Областният управител пое ангажимент за срещи с експерти към РДСП – Видин, на които да се разгледат възможности за подписване на споразумение между общините за предоставяне на услуги на областно ниво.

В края на визитата в Областна администрация Видин присъстващите обмениха добри идеи и практики, касаещи политиката на детския фонд на ООН в страната и заявиха готовност да си сътрудничат и в бъдеще за предоставяне на социални услуги в общността за деца в риск и техните семейства, като им осигурят професионална подкрепа и сигурност.

По време на посещението си във Видин гостите се запознаха от близо с работата на Комплекса за социални услуги за деца и семейства -  пилотна инициатива за града, която стартира през 2011 г.