Нова скоростна обществена поръчка със срок за кандидатстване само един ден обяви Община Велико Търново. С нея местната администрация в старата столица търси фирма, която да преработи техническият проект за кръгово кръстовище в района на ул. "Беляковско шосе“, предаде кореспондент на "Фокус“.

Търгът е обявен в 16:15 часа на 29-ти август, а крайният срок за участие в него е 23:59 часа на 30 август. Сумата, която Общината е готова да задели за новия проект е 17 900 лева без ДДС. Начинът на възлагане на обществената поръчка е договаряне без предварително обявление.

Фирмата, която се захване с дейностите, ще трябва да обнови почти всички части на проекта – геодезията, пътната част, безопасността на движението, ВиК инфраструктурата, уличното осветление, телекомуникациите, паркоустройството и достъпната среда. Мотиви за нуждата от ново проектиране не са посочени. 

Всичко това, вероятно, е провокирано от множество оплаквания на граждани, които в последните няколко дни заляха социалните мрежи с негативни коментари. Хората са недоволни от стеснени пътни платна, остри завои и пешеходни острови на средата на пътното платно.

В края на юли, след настояване на търговци и живущи от района на Старото военно училище, местната администрация реши да препроектира и кръговото кръстовище, което се строи там. Проблемът, според хората, са недомислено високи шахти, които създават предпоставки за наводнения, както и ел. стълбове и бетонни стълбове за улично осветление, които са поставени на такива места, че затрудняват зареждането на магазините в района.

"Фокус“ припомня, че преди около седмица в ефира ни зам.-кметът проф. Георги Камарашев увери, че всички ремонти в града ще приключат в срок.