На над 4 милиона лева са оценени щетите след бурята, която връхлетя Велико Търново и региона на 12 юни. Общината постепенно се възстановява, но все още очаква реакцията на държавата, предаде кореспондент на "Фокус“.

При бедствието най-силно пострадаха старата градска част, източните и югоизточните квартали – "Асенов“ и "Света гора“, както и селата Малки чифлик, Шереметя, Арбанаси, Къпиново, Церова кория. Още на първия час след градушката бе приведен в сила плана за реакция при бедствия и аварии. В същия ден бяха сформирани и комисии, които още от следващата сутрин тръгнаха по селата, за да описват щетите и да съставят протоколи, за да помогнат на хората с пострадали къщи да кандидатстват по-лесно и по-бързо за еднократната социална помощ при бедствия /до 1512 лева/. Тя обаче се дава от държавата – от социалното министерство. Комисиите работиха без почивни дни – включително и събота, и неделя, докато не проверят всички пострадали домакинства, а те са стотици – къща по къща.

Кметът Даниел Панов отправи призив за даряване на ненужни стари, но здрави цигли и керемиди. Отзоваха се веднага дарители – над 16 000 цигли и керемиди бяха разпределени сред хората. Обявена е и дарителска сметка към общината.

"Сред пострадалите от бурята бе и Средно училище "Вела Благоева“ във Велико Търново, което е общинска учебна институция. На 10-а минута, след като разбрахме, че бурята е причинила щети на покрива. Общината веднага взе необходимите мерки – още на следващата сутрин бе възложено обезопасяване на покрива и премахване на компрометираните елементи. Изпратена бе и нужната строителна специализирана техника. Учебният процес бе прекъснат само за два дни, докато бъде изцяло обезопасен покривът и бъде гарантирана безопасността на учебния процес и на учениците, което е наш водещ приоритет. Става въпрос за конструкция, която е монтирана преди повече от 20 години. Тогава и ръководството на Общината е било различно, а предполагам – и на училището. По-важното е какво правим занапред. В максимално кратки срокове ще бъде обявена процедура по ЗОП – така изисква законодателството, за проектиране и изпълнение на ремонтни дейности на покрива“, обясни Пенка Игнатова, директор дирекция "Образование, младежки дейности и спорт“ при Община Велико Търново.

Градът и регионът все още се възстановяват, но процесът, за съжаление е бавен и тягостен.