Близо 300 000 лева глоби наложи Община Варна на сметопочистващата фирма само за месец юли. Основните забележки както от Голяма община, така и от районните кметства, са за образуването на микросметища около контейнерите за смет. Това написа във Фейсбук кметът на Варна Благомир Коцев

"На последната среща с фирмата за пореден път поисках да се увеличи капацитетът на метачите в града. Това вече е факт. Много такива са привлечени специално за тази цел – да отстраняват микросметища и да поддържат пешеходните зони чисти.

Миналата седмица се включих и в доброволческата кампания "Равен старт за всеки“ за почистване на Морската градина. Тя беше с благотворителна цел – събиране на 25 000 лв. за изграждане на солна стая в Центъра за специална образователна подкрепа.

Заедно с Влади Ампов – Графа и младежи почистихме от цигарени угарки, опаковки от храни и напитки някои от любимите места за отдих в Морската градина – алеята под Морското казино, района около сцена "Раковина“, стълбището под нея, стълбите към Централния плаж, пейките в близост до Рибарския плаж и други. Общинската дирекция "Екология и опазване на околната среда“ се погрижи за извозването на събрания подарък и осигури на доброволците чували и ръкавици.

Смятам, че само с добро или само с лошо няма да направим Варна по-чиста. Добрият личен пример е също толкова важен за промяната на поведението на недобросъвестните граждани, колкото и солените глоби.

Които продължаваме да налагаме на всички, които не спазват правилата", пише още той.