В пъти са нараснали глобите, които е наложила настоящата общинска администрация на сметопочистващата ЗМБГ, заради проблема с отпадъците във Варна. Това стана ясно от думите на Христо Рафаилов, заместник-кмет по въпросите на екологията, по време на пресконференция, дадена днес.

За периода от началото до 28 август 2023 година, глобата на фирмата е била в размер на 133 893 лв., а за същия период на настоящата година, при новата администрация, тя е в размер на 690 148 лева, обясни Рафайлов.

За периода миналата година са били съставени актове на 49 юридически лица, а през 2024 г. – те са 61 броя.

Ръст има и при физическите – 34, към 47 за същия период на календарна година.

С фишове миналата година са били глобени 8 лица, а през тази година – 215.

Предписанията, които са съставени, са съответно 262 към 520, стана ясно още от думите на заместник-кмета на Варна.

Не сме доволни от услугата, дебело подчерта Рафаилов. Той обаче допълни, че целта не е веднага санкции, а проблемът да се решава чрез диалог.

Екологията на града продължава да е в ежедневните дейности на администрацията. Всеки работен ден на терен са 10 служители на администрацията.

Относно теч от камиони на чистотата, стана ясно, че са счупени 4 возила на компанията. Причината се таи в недобросъвестни граждани, които противно на информацията, залепена на съдовете за смет, не се съобразяват какво да изхвърлят в тях. Така твърди отпадъци, като фаянс, плочки, тухли и др., задират и чупят вътрешността на камионите, което ги поврежда и те започват да текат.

За проблем с недобросъвестни граждани на пресконференцията днес говори и Николай Симеонов, от ЗМБГ. Той даде за пример Максуда, където в повечето случаи контейнерите не са пълни, а боклука е разхвърлян около тях. Подобни гледки за съжаление има и в други райони на града. Поради тази причина е изготвена брошура, която ще ограмотява варненци – вижте ТУК.

В пресконференцията днес освен Христо Рафаилов - заместник-кмет по въпросите на екологията, присъстваха и Петко Попов - директор на Дирекция "Екология и опазване на околната среда", и общинският съветник Мартин Димитров.