Община Варна приключи финансовата 2022 година без просрочени задължения при допустим праг 5% от отчетените разходи съгласно Закона за публичните финанси. Това съобщи по време на публичното обсъждане на отчета за изпълнението на бюджета за миналата година Стефка Господинова, директор на общинската дирекция "Финанси и бюджет“, предаде БНР.

Тя припомни, че Агенцията за кредитен рейтинг е потвърдила дългосрочния кредитен рейтинг на община Варна с три пъти В със стабилна перспектива. Банковите заеми са били 2 милиона и половина лева. Разходите за миналата година - близо 505 милиона лева, над 55 милиона лева от тях са средства от европейски проекти и програми. В структурата на разходите най-голям е делът на функция "Образование“ с 43%. Христо Иванов, заместник-кмет по "Архитектура, градоустройство и устройствено планиране“, обясни слабото изпълнението на капиталовата програма:

"През миналата година за една значителна част от обектите, заложени в капиталовата програма, първоначално бяха направени проектите, издадени разрешителните за строеж и стартирано фактическото изпълнение. Поради тази причина имаме такова съотношение в изпълнението на капиталовата програма. Към днешна дата всички обекти се изпълняват, съгласно договорените условия."

Председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов припомни, че бюджетът за миналата година бе приет със закъснение, едва през май тази година.