Община Твърдица  се обръща  с необичаен призив. Почти две седмици продължава протестът на енергетици и миньори, които с протестните си действия затвориха важни пътни артерии в страната. Както многократно сме Ви информирали, Община Твърдица депонира събраният битов отпадък на претоварна станция Гурково, намираща се в началото на прохода на Републиката. След 29.09.2023 г. достъпа до претоварната станция е преустановен.

 

Практически община Твърдица не разполага с алтернатива за депониране на битовия отпадък и по този начин се оказва парализирана, тъй като камионите се пълнят, но е невъзможно тяхното разтоварване в претоварна станция Гурково. Протестиращите не допускат шофьорите да преминат, а едновременно с това не допускат и камионите извозващи депонираните в претоварната станция количества.

Създали сме кризисна организация за разтоварване на най натоварените точки в общината – предимно около училища и детски градини.

 

В ТАЗИ ВРЪЗКА ВИ МОЛИМ за Вашето съдействие. Нека временно максимално да ограничим количествата отпадъци, които се изхвърлят около контейнерите и нямат характер на битова смет /остатъци от мебели, дрехи, кашони, остатъци от селскостопанска продукция, строителни материали/, до нормализиране на ситуацията в страната. На този етап не се знае до кога ще продължи блокадата на пътните артерии и ние трябва да се организираме, за да не изпаднем в критична ситуация.

 

Надяваме се, в този момент всички да се обединим и да не толерираме безкритичното замърсяване. Разчитаме на разум и съдействие от всички кандидати за кметове, общински и на кметства, всички кандидати за общински съветници. Разчитаме на постващите в социалните мрежи не само да показват местата където са изхвърлени огромни количества домашна покъщнина /мебели, ел. уреди, дрехи, книги, играчки, кухненски прибори и посюда/ строителни материали и селскостопанска продукция – огромни количества, а и да съдействат за идентифициране на нарушителите. Всички те не са предмет на услугата сметосъбиране. В нормални условия винаги сме се справяли и сме ги депонирали. Но сега обстоятелствата са форсмажорни, считаме, че тяхното изхвърляне не е спешно, а би било от огромна помощ, ако се спести.

Не можем да сложим камери навсякъде, не може да има контролиращи до всеки контейнер, но с разум и нетърпимост, със съзнание всички заедно можем да предотвратим безогледното замърсяване на община Твърдица.