Фолклорни състави от 28 населени места ще участват в XXІ-ви Регионален фолклорен събор "Пролетни игри и обичаи – Цветница" в Твърдица, който тази година ще се проведе на 17 април. Организатори на инициативата са Община Твърдица заедно с читалище "Св.св. Кирил и Методий – 1914″.

В събора ще се включат самодейци от Твърдица, Шивачево, както и селата Сборище, Червенаково, Боров дол, Бяла паланка и кв. "Козарево“, от общините Сливен, Нова Загора, Поморие, Раднево и Стара Загора.



На 16 април – Лазаровден, из селищата в Твърдишко ще се пресъздаде обичаят Лазаруване. На Цветница празникът ще започне от 9:30 часа с дефиле на участниците от улица "Княз Борис I“ до площад "Свобода“, където ще бъде позиционирана сцената. Конкурсната програма ще започне от 10:00 часа, като участниците ще възпроизведат пролетен обичай, пролетни игри и танци, обредни песни с подчертана специфика на фолклорната култура на съответното селище.

От 2015 г. съборът има конкурсен характер без ограничение за възрастта на участниците. Те могат да бъдат детски, младежки колективи и колективи от възрастни от региона и страната. В програмата те може да се включат с възпроизвеждане на пролетни обреди или фрагменти от пролетен обред – Трифоновден, Харалампий, Власовден, Сирни Заговезни, Първи март, Маскарадна обредност, Кукери, Буенец, Тодоровден, Свети 40 мъченици, Лазаруване, Великден, Гергьовден. Изпълнителите може да са танцови колективи, както и индивидуални – певци, инструменталисти, танцьори, разказвачи.