Община Търговище обяви обществена поръчка за изграждането на младежки център върху част от терена на бившите казарми. Строителството ще бъде финансирано по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Прогнозната стойност на поръчката е 2,11 млн. лв. без ДДС.

Проектът предвижда сградата да бъде на два етажа, с разгъната застроена площ от 1184 кв. м. На първия етаж ще бъдат разположени три многофункционални зали – за 100, 40 и 30 души, библиотека, зона за релакс, технически и помощни помещения. Вторият етаж е предназначен за администрация, като ще има и леглова база.

Припомняме, че Търговище бе конкретен бенефициент по процедурата за изграждане на младежки центрове по НПВУ. По нея можеха да кандидатстват само областни градове, в които към момента не функционират такива комплекси.

Съгласно изискванията на процедурата в центъра ще се предоставят услуги в помощ на личностното развитие на учениците и младите хора до 29 години. Ще се предоставя информация за възможностите за работа, квалификация и преквалификация, ще се оказва съдействие при работа с институциите и представителите на бизнеса, ще се реализират дейности за подпомагане на професионалното ориентиране и развитие и други.

Общата стойност на проекта е 3,8 млн. лв. В посочената сума са включени както строителството, така и средства за закупуване на оборудване и обзавеждане, за строителни и авторски надзори. Включени са и т. нар. "меки мерки“, като са осигурени средства за персонал, който ще бъде нает, за провеждането на младежки инициативи и различни обучения.

Срокът за подаване на оферти по откритата процедура е 22 октомври 2024 г. Поръчката е публикувана в Портала за електронни обществени поръчки: https://app.eop.bg/today/383443.