Минералният извор в Свищов, известен не само сред местните, но и сред хора от цяла България, вече е законен. С Акт за изключителна държавна собственост, издаден от минитъра на регионалното развитие и благоустройство, обектът вече официално е на Община Свищов, предаде кореспондент на "Фокус“.

"След 4-годишни целенасочени усилия от страна на местното ръководство за разкриване на находището, утвърждаване на качествената характеристика и експлоатационните му ресурси, както и неговото узаконяване, резултатите са на лице“, обясняват от Общината и уточняват, че изворът се намира на територията на бъдещия Дунавски индустриален технологичен парк в Свищов. Той ще бъде стопанисван и ползват от местната администрация за срок от 25 години.

Освен това Националният доверителен еко фонд одобри за реализиране проект на стойност близо 700 хил. лева. Средствата, които са съвместно финансиране 50/50 от НДЕФ и Общината, са за изграждане на каптажна шахта при Сондаж МоР-4хг от НМВ "Свищов“, довеждащ водопровод и помпена станция с черпателен резервоар в града.

Предстои изграждането на каптажна шахта, в която да се разположат контрол на помпеното оборудване, водомер за отчитане на изразходваните количества и всичко необходимо за нормалното функциониране на системата. Предвижда се също изграждането на довеждащ водопровод за минерална вода с трасе от каптажната шахта до нова помпена станция с резервоар в Свищов, който да резервира необходимите обеми минерална вода за захранване на бъдещите консуматори.

В трети етап от плануваните дейности се предвижда довеждането на минералната вода до МБАЛ "Д-р Димитър Павлович“, където да бъде използвана с балнеоложки цели, а средствата за него ще бъдат осигурени от Закона за държавния бюджет.

В последния, четвърти етап, е планувано минералната вода от сондаж Р-4хг да захранва и бъдещия Дунавски индустриален технологичен парк – Свищов, с което ще се гарантира оптимално оползотворяване на ресурса от извора, и задоволяване нуждите на инвеститорите и гражданите.