Община Свищов е първенец по усвоени средства по различни оперативни програми във Великотърновска област, предаде кореспондент на "Фокус“. Това показват данни от изследва на Института за пазарна икономика.

Регионалните профили на ИПИ стъпват на 73 индикатора, които представят реалната картина в 28-те области в страната и позволяват да се задълбочи разговорът за регионалното развитие и предизвикателствата пред местните власти.

В доклада за област Велико Търново, в раздел "Икономическо развитие“, област "Инвестиции и бизнес“ Институтът за пазарна икономика посочва, че към 30 юни 2023 година стойността на изплатените суми на бенефициенти по оперативните програми в област Велико Търново достига 2 258 лв. на човек от населението (при 2 836 лв. в страната), а в рамките на областта най-много средства е усвоила община Свищов (2 400 лв.).

Тази висока оценка за община Свищов е показателна за активната работа на общинското ръководство и общинската администрация, във връзка с търсенето и намиране на външни източници на финансиране за реализиране на общинските политики. Както през изминалия, така и в предстоящия програмен период община Свищов ще продължи да бъде коректен партньор на европейските програми за финансиране, благодарение на които се осигурява финансов ресурс за осъществяване на полезни за обществото проекти в различни сфери.