През вчерашния ден в зала "П. Р. Славейков“ на Община Стара Загора се проведе дискусия относно бъдещето на част от центъра, предаде репортер на "Фокус". Срещата имаше за цел да даде възможност на жителите на Стара Загора и експерти от различни професионални браншове да се включат с идеи за началото на процеса по реконструкция, благоустрояване и подобряване на градската среда на ул. "Пазарска“, предаде репортер на "Фокус". Подготовката на архитектурен конкурс за зоната между двата градски централни парка – "Александър Стамболийски  и "Пети октомври“ включва освен дискусията с граждани, така и анкета, насочена към специалисти в областта на архитектурата, градското планиране и други, пряко заинтересовани сектори, които ще изразят професионалното си становище. Получените мнения ще бъдат обобщени в доклад.

"Благодаря за присъствието ви днес на тази среща, радвам се да видя и толкова млади хора в залата. Надявам се да успеем да направим една полезна дискусия, водеща до стъпки в правилната посока. Ние не представяме готов проект, ние правим първите стъпки по формирането на задание за архитектурен конкурс, защото за нас е изключително важно да чуем мнението на широк кръг от хора в града, както и да съберем повече информация, на базата на която да започне изграждането на програма за провеждането на този конкурс“, каза в началото на срещата заместник-кметът на Стара Загора арх. Мартин Паскалев. Той допълни още, че конкурсът е международен и събира мнение от всички посоки, за да може пространството между двата парка да бъде облагородено по най-добрия начин. "Тези дни имахме среща по темата и с Камарата на архитектите, и с  Камарата на строителите в България, която бе на професионално ниво. Изключително градивно дискутирахме темата, което показа, че има смисъл в това да търсим различни мнения и предложения, чрез които да погледнем в посока на бъдещето развитие в тази част на града“, допълни арх. Паскалев.

Част от срещата бяха и арх. Явор Панев и адвокат Цвета Йоцова от организация "Оптимистас“, занимаваща се с проекти, обществени проучвания и стратегии за развитие на градска среда, организирането на граждански допитвания и архитектурни конкурси.

"Искам да благодаря на всички старозагорци, които още от последните дни са много активни с участието си в онлайн анкетата, която пуснахме. Виждаме интерес, който ни вдъхновява. Използвам момента да благодаря на Община Стара Загора за това, че се ангажира с този нелек процес за организиране на задание за международен открит архитектурен конкурс, който предстои да се случи. Процедурата изисква силно гражданско общество и се надявам след няколко месеца като започне началото на конкурса, всички ние да се гордеем с резултата“, каза арх. Явор Панев.

Адвокат Цвета Йоцова даде яснота за предстоящите срокове. "Анкетата ще бъде публична до края на февруари, след това ще се обработят резултатите и ще се създаде доклад, който ще бъде публикуван на сайта на Общината и ще бъде заложен на заданието на конкурса. Надяваме се през месец май да обявим и самото начало на конкурса“, поясни Цвета Йоцова.

Временно изпълняващият длъжността главен архитект на Общината арх. Николай Василев обясни, че е събрана цялата информация за всички провеждащи се конкурси през годините, за да може на етап задание на конкурса да е на лице цялата информация относно пространството. "Предстоят и нови идеи като 3D сканиране и заснемане на зоната, за да може по-ясно екипът да работи по реконструкция, благоустрояване и подобряване на мястото“, допълни арх. Василев.

На дискусията присъстваха граждани, експерти, общински съветници, както и ученици в 12-и клас от Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Лубор Байер“.

Може да се включите в анкетата ТУК.