От 1 януари 2025 г. всички държави членки на ЕС и общините в тях задължително ще събират разделно текстилния отпадък и Община Стара Загора, която първа стартира участието си по проект TEXAD, вече обсъжда как това практически да се осъществи. Пълното наименование на проекта е "TEXAD - Усъвършенстване на кръгови решения за текстилните отпадъци за европейски общини“, финансиран по програма Интеррег Европа 2021-2027. Как да се мисли и действа "зелено“, да се засили управлението на текстилните отпадъци, разделното им събиране, логистиката и сортирането им – това е резюмираната цел на проекта, по който общинската администрация в Стара Загора работи от средата на юли 2024 г. Проектът ще продължи до март 2028 г.

Днес в Община Стара Загора се проведе среща, организирана от отдел "Инвестиции, енергийна ефективност и зелен преход“, с фирми и институции, чиято дейност е свързана с екологията и разделното събиране на отпадъци, предаде репортер на "Фокус". На срещата присъстваха Росица Райкова, началник на отдела и ръководител на проект TEXAD, Вероника Петкова, главен експерт в инвестиционния отдел и Пламен Йорданов, началник на отдел "Екология, озеленяване и гори“. От страна на Областна администрация интерес към темата изрази зам.-областният управител Левент Палов.

Сред приоритетните проблеми г-жа Райкова очерта ниската информираност сред по-широкия кръг от обществеността как на този вид отпадък да се даде нов живот – и от екологична гледна точка, и от икономическа. Тя веднага даде пример с широко разпространената размяна у нас на умалели детски дрешки между близки семейства като тази неформална култура от типа предай нататък също е вид "зелена“ политика. Това е добрият пример, но може да се направи още доста по отношение на осведомеността.

Проблем е и финансирането на всичко, свързано с разделното събиране и оползотворяване на текстилните отпадъци, бе обобщено също на днешната среща.

И третият проблем е липсващата все още законодателна рамка. В проект е Наредбата за управление на текстилните отпадъци, която още не е приета.

Сложният въпрос с отпадъците е предизвикателство, с което Община Стара Загора е амбицирана да се справи. Трябва да се работи по иновативен начин, защото като общество можем да бъдем много по-отговорни към отпадъците си, подчертаха участниците в днешната среща.

Модата е един от секторите, които въздействат най-силно върху околната среда, приблизително около 5.8 млн. тона годишно отпадъци се образуват от текстил. Това е третият сектор, който използва най-много като количество вода и петият по суровини и генериране на парникови емисии. 9 от 10 европейци смятат, че дрехите биха могли да бъдат използвани по-дълго така че тук има потенциал текстилът да бъде върнат обратно в икономиката и да задействаме процеса на кръговата икономика, отбеляза още в изложението си началникът на инвестиционния отдел на Община Стара Загора.

Визията на ЕС по отношение на текстилните отпадъци е този сектор да бъде по-екологичен, конкурентноспособен и устойчив на външни влияния, формулира още Росица Райкова.

В срещата участваха още директорът на РИОСВ-Стара Загора инж. Диана Ганева и Сирма Желева, изпълнителен директор на Българска асоциация "Кръгов текстил“ (БАКТ), които отбелязаха успешно прилагащата се инициатива на Общината с контейнерите, специализирани за събиране на употребявани дрехи, обувки и домашен текстил. Аз самата живея близо до парк "Артилерийски“, където има такъв контейнер и виждам как у хората вече се формира култура да се разходят няколко метра по-далеч от обикновените съдове за смет и да сложат в специализирания контейнер ненужните си дрехи, посочи инж. Диана Ганева. Текстилните отпадъци оставят сериозен въглероден отпечатък, затова трябва да сме отговорни към тях, допълни директорът на РИОСВ.

Грижата на всеки старозагорец към неговия отпадък трябва да бъде да положи малко усилие, за да стигне до правилния контейнер, допълни в подкрепа Пламен Йорданов.

В началото на месец септември част от екипа на отдел "Инвестиции, енергийна ефективност и зелен преход“ в Община Стара Загора посети шведския град Борас (на шведски: Borås), за да проучи успешните европейски практики за управление на текстилните отпадъци.

Повече по темата тук:

https://www.starazagora.bg/bg/novini/kak-da-se-realizirat-tekstilnite-otpadatsi-dobrite-praktiki-idvat-ot-shvetsiya