Община Стара Загора има готовност да създаде 4 броя нови здравно-социални услуги, предназначени за пълнолетни хора с психични разстройства или физически увреждания. Предложението за нов ангажимент към уязвимите групи е направено от кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, предаде репортер на "Фокус". То ще бъде предложено за гласуване на 18-ото заседание на Общинския съвет, насрочено за този четвъртък /26 септември/.

"Ако Общинският съвет даде съгласието си, създадените социални услуги ще бъдат поддържани минимум 5 години", поясни зам.-кметът Павлина Делчева.

За четирите нови социални услуги за Община Стара Загора е определен ресурс от 5 млн. и 204 хил. лева с ДДС максимален размер на безвъзмездна финансова помощ. Средствата ще се предоставят директно от Механизма за възстановяване и устойчивост BG-RRP-11.018 "Изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за лица с увреждания“.

Община Стара Загора е една от общо 64 у нас, на чиято територия е предвидено създаване на новите социални услуги. Крайният срок за кандидатстване е 31 октомври 2024 г.

Две от общо четирите нови услуги представляват резидентна грижа за пълнолетни лица с психични разстройства за по 15 потребители, а третата е от същия тип, но за пълнолетни хора с физически увреждания, предвидена също за 15 души. Те ще се помещават в две стари къщи в кв. "Кольо Ганчев“ в Стара Загора, които в момента са база за кабинетите на лични лекари. Медиците ще се преместят в нова сграда до сегашното административно бюро на кв. "Кольо Ганчев“, където ще има достатъчно място за тях. За сградите планираме ремонт с пълно преустройство и реконструкция, за да приемат новите социални услуги, хубавото е, че те разполагат с дворни пространства, съобщи зам.-кметът Павлина Делчева.

Четвъртата нова социална услуга, която Община Стара Загора предвижда да разкрие след положителен вот от Общинския съвет, е Център за специализирана подкрепа за лица с увреждания и техните семейства. Той ще се помещава на ул. "Хан Аспарух“ № 47, в местността "Беш Бунар“. В момента по-голямата част от сградата се използва за нуждите на Дом за пълнолетни лица с физически увреждания. Едно крило със самостоятелен вход и дворно пространство ще се преустрои като самостоятелна база за новия център.

За да се отговори максимално добре на изискванията по отношение местоположението на новите услуги, Община Стара Загора е съгласувала с Агенцията за качеството на социалните услуги (АКСУ) наличните свободни сгради в града ни.

"От няколко години услугата Център за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с психични разстройства функционира успешно в някогашния дом "Теофано Попова“ на бул. "Св. Патриарх Евтимий“ № 196 в Стара Загора", припомни зам.-кметът Павлина Делчева.