Нерегламентирана търговия на сезонна продукция без разрешителни и платени такси е осъществявана директно върху тротоари в Стара Загора. Това става ясно от седмичната справка за констатирани нарушения по наредби на Община Стара Загора за последната седмица на месец август, предаде репортер на "Фокус". Общият брой на наложените санкции – акт за установяване на административно нарушение, е 14.

Информацията е предоставена от Звено "Инспекторат“ и група "Общинска полиция“, а проверките се осъществяват съвместно с Първо и Второ Районно управление на МВР в Стара Загора и със специалистите "Обществен ред и сигурност“. Целта на тези проверки е да се осигури възможно най-безопасна градска среда.

Нарушенията на чл. 17 от Наредбата за обществения ред в Община Стара Загора с търговия без разрешителни са били извършвани на две места. В кв. "Три чучура-център“, в близост до чешмата, са установени разположени метални маси с везни върху тях. Продажбите са осъществявани на площ от 2 кв. метра без разрешително и без платена такса. Другото идентично нарушение е с касетки с плодове и зеленчуци, сложени върху тротоара.

Както всяка седмица, установени са нарушения и на чл. 7а, ал. 4 на Наредбата за обществения ред – с употребата на алкохол на обществено място. Санкции са наложени на 3-ма души. Други четирима са били глобени по Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на Община Стара Загора – за управление на електрически тротинетки.

През седмицата е бил наказан и 1 нарушител, чиито действия са довели до замърсяване на улици и тротоари в общината. Глобен е собственикът на МПС, което е излязло от употреба. По Закона за ветеринарномедицинската дейност санкцията е на стопанин на куче, което е било разхождано без повод.

През миналата седмица е била нарушена и Наредбата за отглеждане на селскостопански животни  на територията на Община Стара Загора - чл. 5, ал. 3. В текста се забранява придвижването на селскостопански животни в нарушение на определен със заповед маршрут за отглеждане и прибиране. В случая в село Стрелец стадо кози, които са извеждани на паша, не са били преведени по утвърдения маршрут.

През седмицата наложените санкции глоба с фиш на стойност 20 лв. са 349 бр. 29 автомобила са били преместени принудително от репатратора, а други 31 МПС са таксувани на място.