Община Стара Загора и Българската агенция за инвестиции (БАИ) връчиха сертификат за инвеститор клас Б на нидерландската компания от автомобилната индустрия Nedschroef, избрала да инвестира в региона, предаде репортер на "Фокус". Церемонията се състоя в завода на компанията, където представителите на общината и агенцията направиха обиколка на производствените мощности, показвайки значението на инвестицията за местната икономика. Сертификатът за инвеститор клас Б се издава на компании, които реализират значими инвестиции в България, като отговарят на определени критерии, свързани с размера на инвестицията и създаването на нови работни места. Този сертификат предоставя на компанията редица предимства, включително ускорени административни услуги, възможност за финансово подпомагане и данъчни облекчения. Връчването на сертификата е признание за дългосрочните инвестиционни намерения на компанията и подчертава ангажимента на Стара Загора към създаването на благоприятни условия за развитие на бизнеса.

В рамките на работна среща между изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова, изпълнителния директор на Индустриална зона "Загоре“ Радослав Танев и началник отдел "Инвестиции, енергийна ефективност и зелен преход" към Община Стара Загора Росица Райкова, бяха представени две от индустриалните зони на областта, както и различни инициативи и събития за насърчаване на инвестициите. Обсъдени бяха проекти, които целят да подобрят инвестиционната среда и да привлекат нови стратегически партньори.

Към момента Община Стара Загора (като координираща институция), заедно с другите общини от областта, областната администрация и заинтересовани страни, работи по проект "Изготвяне на Стратегия за развитие на предприемачеството, иновациите и дигитализацията в област Стара Загора и пътна карта за нейното изпълнение“, финансиран от Инструмента за техническа подкрепа към ГД "Реформи“ към Европейската комисия. Проектът има за цел да подпомогне насърчаването на инвестиции като се представят благоприятните условия, които областта предоставя и потенциала на региона за привличане на инвеститори и развитие и в частност на индустриални зони в областта като "Загоре“. Развитието на предприемачеството, иновациите и дигитализацията в областта цели да развива условията за привличане на инвестиции в региона, а те от своя страна имат висок потенциал да доведат до смекчаване на негативните демографски тенденции и задържане на младото население.

"Стара Загора предлага благоприятни условия за бизнес, благодарение на добрата инфраструктура, висококвалифицираната работна ръка и административната подкрепа, която предоставяме. Ние се стремим да създаваме среда, която насърчава дългосрочни инвестиции и улеснява компаниите в техния растеж и развитие“, каза Росица Райкова, началник отдел "Инвестиции, енергийна ефективност и зелен преход" към община Стара Загора.

Инициативата е част от по-широката стратегия на общината за укрепване на конкурентоспособността на региона и привличане на стратегически инвеститори.