Община Смолян ще отдаде под наем паркинга под "Студенец“ в Пампорово. Това решиха днес Общински съвет – Смолян, предаде репортер на "Фокус“. Срокът ще бъде 5 години, а първоначалната цена на тайния търг ще бъде 15 000 лв. без ДДС. "За“ предложението бяха 15 общински съветници, "против“ гласуваха трима, а 7 се въздържаха.

За пореден път темата за отдаването под наем на паркинга с площ 3069,00 кв.м, предизвика дискусия в Сесийната зала. Гражданинът Георги Йочев поиска да се изкаже пред местния парламент и предложи тази докладна записка да бъде входирана след изборите. По думите му, ще има достатъчно време след това да се вземе решение и да може от декември да има нов наемател. Общинският съветник Филип Топов също поиска докладната да бъде оттеглена, но кмета Мелемов не го направи, а и общинските съветници не гласуваха отпадането на предложението от дневния ред.

Кметът Николай Мелемов заяви, че паркингът започва да работи от 8 декември и целта е търгът да се проведе по-рано, за да може наемателят да започва стопанисването на паркинга и да се грижи за него целогодишно в продължение на пет години. Той уточни, че единственият показател, по който ще се избере наемател е цена и той не вижда връзка между предстоящите избори и отдаването под наем.  

Общинският съветник Здравка Кавалова попита дали има развитие по въпроса за построяване на мястото на сегашния паркинг, многоетажен паркинг, както бе посочено преди време от местната управа.

Зам.-кметът инж. Мариана Цекова разясни, че са извършени геоложки проучвания и там, където е паркинга е открита огромна каверна. "Инвеститорът посочи, че това няма да е финансово изгодно за него. Препоръките на геолозите и хидрогеолозите бяха, че много внимателно трябва да се подходи към този обект“, поясни инж. Цекова. Тя допълни, че наемателят дори ще трябва да укрепи мястото, тъй като вече е започнало до пропада откъм входа на паркинга.