Община Смолян, представлявана от председателя на Общинския съвет Димитър Кацаров, се присъедини към проекта на Европейската комисия, насочен към изграждане на мрежа от представители на общински съвети и други изборни длъжности от всички държави-членки на Европейския съюз. Членството в мрежата ще допринесе за подобряване на комуникацията с гражданите относно работата на европейските институции и мрежи, съобщиха от общината.   

Присъединяването на Смолян е инициирано след получено писмо от Националното сдружение на общините в Република България. На заседание на Общинския съвет – Смолян,  проведено  на 27.06.2024 г. с Решение № 219 единодушно е избран за представител на Община Смолян в мрежата по проекта, председателят на Общинския съвет Димитър Кацаров. След проведена от него процедура по кандидатстване е получен цифров сертификат от Главна дирекция "Комуникации“ на Европейската комисия, удостоверяващ членството в мрежата.   

Целта на мрежата "Изграждаме Европа с представители на местното самоуправление“ /Building Europe with Local Councillors – BELC/ е да се подпомагат и насърчават представителите на местното  самоуправление в действията им по обективно представяне на политиките, действията и инициативите на ЕС , както и насърчаване на обсъждания и дебати по съответните теми. 

 Ползите от участието в мрежата с над 1100 града от 192 района в Европа включват достъп до специализирани материали, възможност за получаване на информация при конкретни запитвания, активен обмен и взаимодействие в платформата "Футуриум“ (Futurium) по теми, свързани с ЕС, участие в срещи, тематични уеб Инари, обсъждане на актуални за района проблеми с европейски институции.