Община Смолян проведе поредната акция по премахване на излезли от употреба моторни превозни средства от терени общинска собственост. За периода 02.10.2024 - 03.10.2024 г. са поставени 54 бр. стикери с предписания за преместване на ИУМПС паркирани и/или изоставени на улични платна, зелени и тротоарни площи. Срокът на предписанието за преместване е 3 месеца и започва да тече от деня следващ посочената на стикера дата на поставяне, съобщиха от общината.

От началото на 2024 г. до настоящият момент са поставени 135 бр. стикери с предписания за преместване на ИУМПС, като данните към момента сочат:

- Доброволно премахнати от собствениците – 65 бр.

- Принудително премесени (репатрирани) – 9 бр.

- Предписания за преместване на излезли от употреба моторни превозни средства на които не е изтекъл законосъобразния срок – 59 бр.

Съгласно чл. 75, ал. 3 от Наредбата за управление на отпадъците на територията на Община Смолян се забранява съхранението на ИУМПС на терени общинска собственост. В тази връзка собствениците на такива МПС е необходимо да ги съхраняват на терени частна собственост или да бъдат предадени в център за разкомплектоване.

Община Смолян ще продължи дейностите по премахване на изоставени автомобили, които се разполагат по улични платна зелени и тротоарни площи, заемащи паркоместа и влошаващи естетичния и екологичен вид на града ни като цяло.