От лятото на 2021 г., Община Смолян предоставя услугата "Патронажна грижа“ по проект № BG05M9OP001-6.002-0121-C01 "Патронажна грижа + в община Смолян. Проектът, който се финансира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г., е с краен срок 17 юли 2022 г. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. В проекта са включени два вида дейности: Патронажна грижа и Превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности.

Патронажната грижа дава възможност на лица с увреждания и възрастни хора над 54 години, в невъзможност за самообслужване, да се възползват от почасови интегрирани здравно-социални услуги. Допълващата дейност се състои от доставка на хранителни продукти и лекарства, заплащане на битови сметки и извършване на административни услуги (със средства на потребителите). Включват се и други уязвими групи, включително рискови от заразяване с COVID-19 или поставени под карантина заради вируса.

До момента 173 лица са включени в тази част от проекта. Комплексното извършване на дейностите при един потребител е до 2 часа дневно. Предоставя се от домашни помощници и медицински екип – специалист "Здравни грижи“, рехабилитатор и психолог. Обслужването е в дома на всеки, съобразно индивидуалните му потребности и специално изработен здравно-социален план. Предоставяните дейности са безплатни за потребителите, които са от 11 селища в общината.

Втората дейност по проекта – "Превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности“, се предоставя в Дома да стари хора в с. Фатово, Домовете за пълнолетни лица с психични разстройства в с. Петково и с. Ровина, Дневен център за деца на улицата в с. Широка лъка, Комплекс за социални услуги за деца, младежи и пълнолетни лица с увреждания в Смолян, Център за обществена подкрепа – Смолян и двата Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания в Устово и кв. Каптажа на Смолян.

565 са потребителите в тази дейност по проекта. Сред тях е и персоналът на осемте институции, изложен на натоварване в условията на глобална пандемия от Covid-19, като за целта той е подсилен допълнително с 25 хигиенисти, санитари и портиери, назначени по проекта. Въведени са допълнителни мерки за дезинфекция на сградния фонд, с цел предоставяне на защитена среда за лицата. Раздават се лични предпазни средства за персонала, организира се тестване на потребителите и др.

Сред основните отговорности на назначените лица по "Превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности“ са приемане и раздаване на личните предпазни средства за персонала, приемане на дезинфектантите и извършване на дезинфекция в услугата, организиране тестването на персонала и потребителите на социалните услуги и др.

Проектът е с европейско финансиране на стойност 697 581.41 лева.