По искане на инициативен комитет "За Устово“, с решение на Общински съвет – Смолян, общината отпуска 3500 лв. за ремонт на покривната козирка и укрепване на мозаечното пано на сградата на пощата в квартал Устово, предаде репортер на "Фокус“. Общинските съветници приеха решението за отпускане на средствата единодушно.

Докладната записка бе внесена от ръководството на инициативния комитет с молба да се отпуснат средства за спасяване на културната ценност, изработена преди 50 години по проект на проф. Георги Богданов. По думите, им горният ляв ъгъл на мозайката, която е символ на квартал Устово, е отлепен и може да се отчупи. Това не само ще наруши паното, но е и опасно за преминаващите до сградата хора.

Пред общинските съветници, в подкрепа на спасяването на красивото пано се изказа и проф. Ружко Челебиев. "Това е пано с висока художествена стойност, то е по проект на проф. Богданов. Реализацията е направена от негови приближени. Смолян би трябвало да се гордее, че притежава една уникална работа не сама зарази художествената й стойност, но и защото това е последната работа на проф. Георги Богданов. Чест е за Смолян да притежава произведение на именития професор, който е бил директор на Националната художествена галерия“, поясни проф. Челебиев и допълни, че иска и помощ за негово пано, намиращото се в сградата на Областната управа – подова мозайка, която се нуждае от леко реставриране, за да радва бъдещите поколения.

Нели ГЕРГЬОВСКА