От началото на годината до вчера, 14-дневната заболеваемост в област Смолян от COVID-19 е нараснала с 200 пункта, от 225 на 100 000 до 431 на 100 000. Това обяви на брифинг д-р Мими Кубатева – директор на РЗИ – Смолян, след заседанието на Областния щаб за противодействие разпространението на COVID-19 на територията на област Смолян, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Смолян. "Седмичният ръст на новите случаи е 96,6 %. Смъртността е 17,3 на 100 000, при 14,7 за страната. През последните 10 дни има най-сериозен ръст в две общини – Смолян – 657,4 на 100 000 и Златоград 344,8 на 100 000, като ръстът на новите случаи е над 2,5 пъти“, поясни д-р Кубатева.

Предвид тревожните данни, Областният щаб взе решение да се засили контрола на мерките в установените като най-рискови обекти, отбеляза д-р Кубтева. Това са транспортните средства, детските заведения и училищата, лечебни заведения, в които не трябва да се допускат вътреболнични инфекции, включително и Ковид, както и струпване на хора пред кабинетите от извънболничната помощ. Работодателите трябва да осигурят условията за спазване на мерките, в общите помещения и ведомствения транспорт. "Новото е, че ще се преустанови провеждането на масови мероприятия. При навлизане на областта в тъмночервената зона и заболеваемост от над 500 на 100 000 да се преустанови работата на нощните заведения в областта“, подчерта д-р Кубатева. Тя уточни, че контролът трябва да се засили от всички контролни органи в областта, както и от общините. "Голяма е ролята на общините и то в по-малките населени места. Кметството е органът, който може да упражнява контрол на място. Така че, контролът за спазване на противоепидемичните мерки ще се активира от страна на всички органи, извън МВР и РЗИ, защото нашата работа не е спирала, подчерта д-р Кубатева.

"С близо 12 % са се увеличили хоспитализираните в областта. Болниците имат стационарно натоварване. Хоспитализираните нямат особен ръст и болниците нямат особен натиск засега. Те разполагат с достатъчен брой легла. Общият брой е 171, от които 11 са за интензивни грижи. 106 легла са леглата в областната болница. Всички болници имат общо 81 свободни легла. Болниците изпитват необходимост от осигуряването на нискомолекулни антикоагуланти, но се намират начини да се компенсират с други лекарства или доставки. Болниците гарантират готовност при необходимост да се разкрият още 50 легла за пациенти“, допълни д-р Кубатева.

По отношение на рисковите групи, които се следят от РЗИ – Смолян, тя посочи, че тревожното е, че има 25 положителни случаи в сферата на образованието – 17 са ученици и 8 са педагогически и непедагогически персонал. Те са предимно от училища в Смолян, карантинирани са 8 паралелки, като една е в Девин. Има и случай в детска градина в Смолян и децата от нея са под карантина. От медицинския персонал има 7 позитивни, един лекар – стоматолог, двама фелдшери и немедицински персонал.

Директорът на РЗИ – Смолян подчерта, че през последните 10 дни има рекорден брой поставени дози ваксини. "Голяма част от поставените дози са бустерни. За девет дни са поставени над 2100 дози, като средномесечно за миналата година са поставяни около 3100 дози. В областта относителния дял на населението със завършен ваксинационен цикъл е 21,6 %. Незадоволително е на фона на средното за страната. Надяваме се, че новините, които слушаме и по-активната работа на медиците за разясняване на ползата от ваксините, ще доведе до ваксиниране на повече хора. Все още в област Смолян няма ваксинирани деца от 5 до 11 години, каза още д-р Кубатева.

Областният управител на Смолян Емил Хумчев заяви, че за съжаление се повишава заболеваемостта в областта. "Искаме в максимална степен да се опитаме да предотвратим разпространението на вируса и това да умират наши съграждани по вина на ковид-19. Дълго обсъждахме ситуацията и готовността на болниците. Погледнахме от всички страни, какво може да направим, за да предотвратим това да се случи. Болниците са в пълна готовност, притеснява ни доставката на специфичен медикамент, който е необходим при лечението на ковид“, посочи Хумчев. Той призова за отговорно отношение и всеки да мисли разумно, за да допринесе в борбата с вируса и със своята лична отговорност. "Всеки ще прецени дали ще се ваксинира, но контролът още от утре ще бъде засилен чувствително. Предстои среща с кметовете на общините, на която ще обърнем по-сериозно внимание, за да може и местните власти да са по-ангажирани“, каза още Хумчев.

Нели ГЕРГЬОВСКА