Средства в размер на 160 хил. лв. ще отпусне Общината за ремонт на салона на Народно читалище "Зора-1860" в Сливен. Точката е част от дневния ред на предстоящата утре редовна сесия на Общинския съвет. Тя бе и един от акцентите на днешната пресконференция на председателя на местния парламент Димитър Митев и негови заместници. Средствата за ремонта ще бъдат предоставени на културното средище под формата на дарение.

Общинският съвет предстои да гласува и измененията в Наредбата за символиката. Митев уточни, че те касаят предимно частта относно статута на ежегодните награди на Община Сливен и финансовото стимулиране на носителите.

"Досега носителят на наградата "Добри Чинтулов" автоматично бе предлаган от Комисията по символика за удостояване със званието Почетен гражданин на Сливен. Това вече отпада", конкретизира председателят. Той допълни, че се увеличава и финансовото възнаграждение на отличените. Наградите за граждански принос и "Добри Чинтулов" се увеличават от 2 хил. лв. на 5 хил. лв., а средствата за останалите призове – от 1 500 на 3 хил. лв. От списъка с наградите отпадат "Дамян Дамянов“ и "Сирак-Скитник“. Техният статут ще се утвърждава от Кмета на общината. Наградата "Д-р Иван Селимински“ ще се връчва веднъж на три години.

Местният парламент ще решава и за изменение в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги. То обхваща частта за предоставяне на електронни услуги. Промяната се налага заради изменения и допълнения на Закона за електронното управление.

Ще бъде гласувано и разместване на средства по отделните пера в бюджета заради ремонти на мостови съоръжения, за преустройство на Дома за стари хора в Сливен и др., отчете Димитър Митев.

Общинските съветници ще гласуват и промяна в състава на няколко от постоянните комисии към местния парламент.

48 са точките в утрешния дневен ред. Сред тях попадат Програмата за работата на Общинския съвет през третото тримесечие на 2024 г., Планът за изпълнение на общинската стратегия за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците за настоящата година и протоколът на Комисията по стипендиите.

Две допълнителни точки ще бъдат гласувани дали да влязат в дневния ред. Едната се отнася за разширяване на общинската транспортна схема по линия Сливен-Горно Александрово, като към нея бъдат добавени Полигон "Ново село“ и Мокрен. Другата точка е даване на съгласие Общината да кандидатства с проект за саниране на сградата на детска градина "Минзухар“ в село Крушаре.

На пресконференцията днес присъстваха двама от зам.-председателите на Общинския съвет – Момчил Пантелеев и ген. Кольо Милев.

Сесията ще се проведе в зала "Май“ от 9 ч.