Одобрен и обнародван в Държавен вестник е Общият устройствен план (ОУП) на Община Шабла, предаде репортер на "Фокус". ОУП е с прогнозен период на действие 20 години и е разработен по възлагане на МРРБ с финансиране от държавния бюджет. Планът предвижда формиране на нови устройствени зони с курортни и рекреационни функции, които обхващат само 10% от потенциала и даденостите, които притежава територията на морската община. Към момента се използва едва около 1%.

В плана са отчетени и основни проблеми за Общината, свързани с довеждащата инфраструктура – липса на канализация в почти всички населени места, загуби във водопроводната мрежа, необходимост от подобряване на транспортната инфраструктура.

Община Шабла има териториално устройствен план, който е одобрен през 1997 г., но при условията на различна нормативна уредба, обществено-икономически и устройствени условия и различно състояние на българското Черноморско крайбрежие.

Основната цел на одобрения ОУП на Шабла е създаване на оптимална пространствена и функционална структура за развитие, изграждане и комплексно устройство на общинската територия в хармонично единство на урбанизираните територии със съществуващите природни и антропогенни дадености и специфичните обществени, социални и икономически условия. Към това се добавя и пространствено интегриране на общината в групата на съседни общини в границите на област Добрич за устойчиво развитие при гарантирано опазване на околната среда и на културното наследство.

На територията на тази морска община има защитени зони и природни местообитания на редки и застрашени видове на флората и фауната. Част от уникалното културно наследство на региона е култура Хаманджия - първата цивилизация на стара Европа.

Жулиета НИКОЛОВА